Pianist David Hordijk speelt zondag 26 november zijn voorstelling ‘Naar het Einde van de Aarde’ in de Pleinzaal in Het Speelhuis. Zijn show verhaalt in muziek en beelden zijn wandeltocht van Helmond naar Finisterre in Spanje.

Geboren en getogen Helmonder David Hordijk (1995) is kind aan huis in Het Speelhuis, vooral om moeder Truus er jarenlang werkte. Daar speelt hij dan ook vol trots de voorstelling ‘Naar het Einde van de Aarde’ op zondagochtend 26 november, aanvang 10.30 uur. “Het mooiste wat ik ervaar tijdens mijn voorstelling is wat ik in de gezichten van de mensen zie, hoe geboeid ze zijn. Na de voorstelling hoor ik van het publiek terug dat ze geraakt zijn door de weergave van mijn ervaringen.”

2.500 kilometer

In 2021 begon David zijn tocht van 2.500 km. Een reis en een zoektocht tegelijk. Met voorspoed en tegenslag, vallen en opstaan. En met veel nieuwe inzichten. “Ik ben vanuit mijn moeders huis in de Eeuwsels begonnen. Daar woonde ik tijdelijk, omdat ik mijn eigen woning had opgezegd vanwege deze reis”, vertelt David aan Dit is Helmond. “Van daaruit liep ik langs mijn geboortehuis in de Sperwerstraat, mijn oude basisschool Leonardus, verder langs het plein waarop het voormalig ‘t Speelhuis stond en langs het nieuwe Het Speelhuis. Dat hoorde voor mijn gevoel bij de start van de tocht. Een symbolisch gebaar. Deze plekken zijn zo’n groot onderdeel geweest van mijn leven en hebben mij en mijn muziek mede gevormd.”

Meer vertrouwen

“Ik was al eerder een stuk naar Santiago de Compostella gelopen, middenin de zomer van 2017. Onderweg had ik een nogal mysterieuze ontmoeting met een volledig in het zwart geklede man. Ik raakte met hem in gesprek over mijn einddoel. Hij vertelde dat het einde van de tocht niet in Compostella moest zijn, maar in het oudere stadje Finisterre, letterlijk het ‘einde der aarde’. Ik had er nog nooit van gehoord. De symboliek sprak me echter zo aan, dat ik in zijn verhaal ben meeging. Ik plande een nieuwe reis. Tijdens mijn voorbereidingen wist ik dat mijn muziek hierin ook een rol moest spelen. Ik nam een camera mee, maar wilde dat mijn piano ook mee zou gaan. Met hulp van crowdfunding en twee topvrienden ging niet alleen mijn reis door, maar ook de reis van mijn piano. Terwijl ik mijn laatste stappen richting Finisterre liep, arriveerde mijn piano in een busje gereden door die vrienden op de kliffen van Kaap Finisterre.”

Nieuw format

De tocht deed David niet vanwege de eindbestemming, maar voor de tocht zelf. “De intentie van mijn tocht was om vrijer te worden. Als je zo lang wandelt, heb je een grotere afstand tot je normale leven. Je ziet dan veel gemakkelijker wat nou echt belangrijk voor je is. Het hele avontuur heeft me veel meer vertrouwen gegeven in wat het leven ook maar brengt.” Ondersteund door zijn eigen pianocomposities en prachtige beelden van onderweg neemt David je mee op zijn immense reis. “Ik kwam thuis met al mijn verhalen en belevenissen. En met heel veel beeldmateriaal. Waartussen clips dat ik mijn eerder gecomponeerde muziek speel op Kaap Finisterre. Ik had de crowdfunders beloofd na terugkomst erover te vertellen, alles te laten zien en mijn nieuwe muziek te spelen. Zo ontstond het format voor een voorstelling.”

‘Dare’

“Ik nam een regisseur aan en begon mijn voorstelling vorm te geven. Door de voorstelling vaker te spelen, werd het geheel steeds groter. Er kwamen verbeteringen, veranderingen, nieuwe inzichten. De eerste versie speelde ik al in 2021 in Het Speelhuis in minimale vorm. De powerpoint die ik gebruikte, zette ik in twee dagen in elkaar. Toen was het nog los zand, maar in de loop der tijd werd het meer en meer een verhaal. Mensen die vaker naar de voorstelling zijn komen kijken, zien ook de groei van mijn show. Het woord concert dekt de lading niet, het is een voorstelling een theater, een show.” De videoclip ‘Dare’ waarin David op de kliffen van Kaap Finisterre speelt, zie je bovenaan.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Helene Ermens - Redactie

Helene Ermens - Redactie DitisHelmond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *