Met versoepelingen de zomer in

Vrijdagavond was er weer een persconferentie naar aanleiding van versoepelingen van de coronaregels. Waarschijnlijk en hopelijk de laatste persconferentie voor deze zomer: 

Update 18 juni: Stap 4 openingsplan vanaf 26 juni

  • Beperkingen thuisbezoek en groepsvorming vervallen
    Vanaf 26 juni zijn er geen beperkingen meer voor het aantal bezoekers dat mensen thuis mogen ontvangen. Ook de beperking op groepsvorming vervalt. Nu geldt dat mensen in groepen van maximaal 4 personen samen mogen komen, bijvoorbeeld in het park of in een restaurant. Deze regel vervalt. Wel is het belangrijk anderhalve meter afstand te blijven houden van bezoekers thuis en van anderen buitenshuis.
  • Mondkapjesplicht vervalt grotendeels
    De mondkapjesplicht vervalt grotendeels. Alleen waar de anderhalve meter echt niet kan worden gehandhaafd blijft de mondkapjesplicht gelden. Dit is het geval in het personenvervoer, in het OV en op aangewezen plekken rond het OV, bijvoorbeeld stations. Ook op luchthavens en in vliegtuigen. En in het voortgezet onderwijs.
  • Van thuis werken naar deels op kantoor
    Het advies ‘Werk thuis, tenzij het niet anders kan’ verandert. Werknemers die nu nog thuis werken, mogen in overleg met hun werkgever maximaal de helft van hun tijd ook op kantoor werken. Op kantoor geldt altijd de anderhalvemeterregel, ook in de lift of de kantine. Het kabinet roept op om zoveel mogelijk buiten de spits naar kantoor te gaan.
  • Alle locaties en evenemtenen open op anderhalve meter, met voorwaarden
    Vanaf 26 juni is alles open met reguliere openingstijden. Wel gelden er nog een aantal voorwaarden voor zowel binnen-als buitenruimtes. In ruimtes waar mensen een vaste zitplaats hebben, geldt dat mensen geplaceerd moeten worden met onderling anderhalve meter afstand. Dat wil zeggen dat in een theater niet elke stoel bezet kan worden en dat in een restaurant de tafels en stoelen ver genoeg uit elkaar moeten staan. Registratie en een checkgesprek blijven verplicht. In ruimtes waar mensen geen vaste plek hebben, zoals in een winkel of het  museum, geldt een maximale capaciteit van 1 bezoeker per 5m2. Als er gebruik gemaakt wordt van het coronatoegangsbewijs, dan vervalt de verplichting van de anderhalve meter en geldt de reguliere capaciteit.Vanaf 26 juni zijn alle evenementen die plaatsvinden in reguliere publieke plaatsen, zoals in de horeca, bioscoop, beurs en congrescentra of poppodia, toegestaan. Dit houdt in dat locaties met een vaste zitplek 100% van de anderhalvemetercapaciteit kunnen gebruiken. En op doorstroomlocaties, zoals winkels en musea, kan 1 bezoeker per 5 m2 ontvangen worden. Vanaf 30 juni 2021 zijn overige evenementen met een vergunningsplicht onder voorwaarden toegestaan.
  • Sport en de anderhalve meter
    Amateurwedstrijden zijn vanaf 26 juni voor iedereen weer toegestaan. Ook met publiek, zij moeten wel anderhalve meter afstand van elkaar houden.
  • Locaties en evenementen met coronatoegangsbewijs zonder anderhalve meter
    Daar waar coronatoegangsbewijzen gelden, hoeft de anderhalve meter niet in acht te worden genomen. Vanaf 23 juni geldt dat, naast testen voor toegang, ook een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs gebruikt kan worden als coronatoegangsbewijs. Deze drie mogelijkheden kunnen getoond worden in de (update van de) CoronaCheck app. Een coronatoegangsbewijs zal waarschijnlijk vooral een optie zijn voor bijvoorbeeld een evenement of festival. Ook dansgelegenheden, zoals nachtclubs en discotheken, kunnen door gebruik te maken van het coronatoegangsbewijs open zonder beperkingen.
  • Alcoholverkoop en zang-, schreeuw- en blaasadvies
    Het verbod om alcohol te verkopen na 22.00 vervalt vanaf 26 juni. Dit geldt ook voor het verbod van het hebben en drinken van alcohol na 22.00 in de openbare ruimte. Ook het zang-, schreeuw-en blaasinstrumentenadvies vervalt.
  • Gratis coronatest voor reizen
    Reizigers die in juli of augustus vanuit Nederland naar het buitenland reizen kunnen zich gratis laten testen. De gratis testen zijn bedoeld voor reizigers die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn en zich deze zomer voorafgaand aan hun reis naar het buitenland moeten laten testen.

Vooruitblik

Alle basisregels gelden dus nog steeds. Medio augustus bekijk het kabinet op welke manier en wanneer de laatste stap van het openingsplan (het loslaten van de anderhalve meter en de overige basisregels) gezet kan worden.

Op vakantie naar het buitenland? Bereid u goed voor

De vakantieperiode komt in zicht. Hebt u vakantieplannen en wilt u meer weten over reizen naar het buitenland in coronatijd? Deze zomer is het extra belangrijk om uw vakantie goed voor te bereiden.

Bereid uw reis naar het buitenland goed voor

Het actuele reisadvies vindt u op www.wijsopreis.nl. Hier kunt u tevens de Reisapp downloaden, waardoor u direct op de hoogte wordt gehouden van de situatie op uw vakantiebestemming. Check dit altijd voor u boekt en vertrekt. Op deze website leest u precies welke toegangseisen gelden, of u zich moet laten testen, in quarantaine moet en welke coronaregels in uw vakantieland gelden.

Wat is een officieel erkend vaccinatiebewijs?

Het gele boekje is géén officieel erkend vaccinatiebewijs voor Covid-19. GGD Brabant-Zuidoost zet tijdens uw vaccinatieafspraak de stempel in het gele boekje als extra service voor uw eigen administratie. U bestelt het gele boekje online. Heeft u het gele boekje niet, dan hoeft u het dus niet speciaal hiervoor aan te schaffen.

Het officiële vaccinatiebewijs om te reizen in Europa is het Digitaal Corona Certificaat (DCC). Dit komt in juli voor iedereen beschikbaar in de CoronaCheck-app.

Stempel gele boekje

Bent u gevaccineerd bij een GGD-locatie in onze regio of bij een andere GGD? Dan kunt u een stempel ophalen bij de stempelpost voor de ingang van de XL-vaccinatielocaties in Eindhoven en Helmond. Hiervoor neemt u uw ID, registratiekaart en eigen gele boekje mee, want het gele boekje is niet te koop op deze locaties.

U hoeft geen afspraak te maken; u kunt iedere dag tussen 10 en 16 uur terecht op de Haverdijk 11 in Helmond of op de de Theo Koomenlaan 1 in Eindhoven. Houdt u rekening met een wachtrij. De GGD kan geen stempels zetten voor vaccinaties die door een huisarts, ziekenhuis of zorginstelling zijn gegeven. Neem daarvoor contact op met uw zorgverlener.

Gevaccineerd bij de huisarts? Maak een afspraak bij uw huisarts voor een stempel

Als u door de huisarts bent gevaccineerd met Astra Zeneca, kunt u met de huisartsenpraktijk een afspraak maken om de Covid-19-vaccinatie te laten opnemen in het gele boekje. Dit gele boekje neemt u zelf mee, dit is niet te koop op de praktijk. Plakt u zelf alvast de stickers van de registratiekaart in het gele boekje, dan zorgt de huisartsenpraktijk tijdens uw afspraak voor de stempel en handtekening.

Coronatoegangsbewijzen: 1,5 meter de norm in plaats van maximaal aantal

Het kabinet heeft besloten om bij stap 3 coronatoegangsbewijzen mogelijk te maken. Horeca, culturele instellingen en organisatoren van professionele sportwedstrijden kunnen ervoor kiezen om gebruik te maken van verplichte toegangsbewijzen. Daarmee kunnen ze op een veilige manier voor meer mensen hun deuren openen. Zo mogen theaters of restaurants die geen gebruik maken van toegangsbewijzen maximaal 50 mensen binnen ontvangen. Als zij wél gebruikmaken van toegangsbewijzen, mogen zij net zoveel gasten ontvangen als er in hun zaal of zaak passen terwijl iedereen op 1,5 meter afstand van elkaar zit. Evenementen met een vaste zitplaats en op 1,5 meter, zowel binnen als buiten, zijn ook weer mogelijk. Natuurlijk onder voorbehoud van lokale regels, zoals een vergunning.

Kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie.

Basisregels

Steeds meer mensen zijn door vaccinaties beschermd tegen het coronavirus. Maar er worden nu ook nog steeds mensen ziek. De basisregels helpen om besmetting van jezelf en anderen met het coronavirus te voorkomen. Ook als je al gevaccineerd bent. Als we onze handen wassen, afstand houden en testen en thuisblijven bij klachten worden er minder mensen besmet. Zo is er sneller weer meer mogelijk.

Om besmetting te voorkomen, blijft het belangrijk om het volgende te doen.

  • Was je handen. Goede hygiëne voorkomt de verspreiding van virusdeeltjes. Was vaak je handen goed met water en zeep. Zeker als je thuiskomt of als je ergens op bezoek komt. Raak je gezicht zo min mogelijk aan. Hoest of nies in je elleboog. Draag binnen in publieke ruimtes een mondkapje. Zo geef je de verspreiding van het coronavirus geen kans.
  • Houd 1,5 meter afstand. Ook van familie of vrienden. Als mensen dicht bij elkaar zijn, kan het coronavirus heel snel aan anderen worden gegeven. Beperk daarom ook je contacten en vermijd drukke plekken.
  • Laat je testen. Heb je klachten? Laat je direct testen. Ook bij milde verkoudheidsklachten zoals een loopneus. Blijf thuis totdat je de testuitslag hebt. Zo weet je zeker dat je geen andere mensen besmet met het coronavirus.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *