Onder het motto ‘Helmond-Oost, samen vooruit!’ gaan Woonpartners, de gemeente Helmond en Wijkraad Helmond-Oost het stadsdeel Oost de komende vijftien jaar opkrikken. Daarvoor ondertekenden de partijen woensdag een overeenkomst. 

Gedurende die periode van vijftien jaar wordt de wijk op vele fronten aangepakt. Zo komen er op diverse plekken in totaal 500 tot 600 nieuwe woningen bij, vooral in de vorm van hoogbouw aan de Deurneseweg. In de Bloemenbuurt verdwijnen 116 woningen, maar die maken wél plaats voor 206 nieuwe woningen. En rond winkelcentrum Straakven komen vooral senioren- en zorgwoningen. Bij een groen plein verrijst daar straks het nieuwe hart van de wijk, met een mix van woningen, winkels en voorzieningen.

Kwaliteitsimpuls

“We geven de wijk echt een kwaliteitsimpuls”, zegt verantwoordelijke wethouder Gaby van den Waardenburg. “De komende jaren gaat de schop de grond in voor een groenere wijk, waar jong en oud zich thuis voelen.” Bas Sievers, directeur-bestuurder van Woonpartners, vult aan: “Fijn dat we dit samen met de gemeente kunnen doen. Want we willen onze huurders een thuis bieden dat meer dan alleen een huis is. Ik ben ervan overtuigd dat we met de uitvoering van deze plannen een grote stap vooruit kunnen zetten.” De ruimtelijke visie voor ‘Oost’ komt voort uit het Wijkontwikkelingsplan Helmond-Oost. Voor de ontwikkeling van die plannen reserveert de gemeente 2 miljoen euro.

Kansen voor starters

De nieuwbouwplannen zijn specifiek gericht op mensen die naar een andere woning willen doorstromen binnen de wijk. “Veel mensen willen, als ze ouder worden, gelijkvloers gaan wonen”, zegt wethouder Van den Waardenburg daarover. “Daarbij vinden we het belangrijk dat ze dan in de eigen wijk kunnen blijven. Bovendien laten zij vervolgens weer woningen achter die ideaal kunnen zijn voor starters en gezinnen. Zodat we ook hen een betere kans op de woningmarkt geven én ervoor zorgen dat de wijk divers blijft qua leeftijdsopbouw.”

In gesprek blijven

De plannen zijn nu nog schetsen. Maar het is de wens van de gemeente en Woonpartners om deze zo snel mogelijk te realiseren. Ook tijdens de verdere uitwerking van deze plannen worden bewoners geïnformeerd en meegenomen. “Het is belangrijk om in gesprek te blijven”, meent Bas Sievers. “Want we bouwen niet voor onszelf. We doen het juist voor de mensen die zo hard een woning nodig hebben. Dat kan iemand zijn die wil verhuizen omdat hij of zij minder goed kan lopen. Maar het kan ook een jong gezin zijn, dat een fijne woning zoekt en graag in de wijk wil blijven.”

“Meer dan goed wonen”

Wijkbewoners konden de afgelopen jaren tijdens bijeenkomsten hun inbreng geven. In de visie worden ook hun zorgen meegenomen. “Want goed wonen is niet alleen een mooie woning, maar ook een fijne omgeving”, aldus wethouder Van den Waardenburg. “Uit de diverse wijkgesprekken hoorden we de zorgen van bewoners. Een goede woning is fijn, maar een opgeruimde straat en een veilig gevoel zijn net zo belangrijk. Dat lukt ons niet alleen. We doen het samen met de bewoners en partners. Want we hebben iedereen hard nodig.” De uitvoering start na de zomer, zo vertelde Van den Waardenburg voor de camera van DitisHelmond.

Informatiemarkt in Rozenhof

Op 12 juni kon men aansluiten bij de wijkwandeling. Woensdag 14 juni is er een informatiemarkt in de Rozenhof. Belangstellenden  zijn tussen 16.00 en 20.00 uur welkom, aanmelden is niet nodig. 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Mario van Dinther

Passie voor radio en nieuws met meer dan 30 jaar ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *