Mi Hellemonders start crowdfunding voor behoud graf

Namens de partij Mi Hellemonders is Wilbert Linders een crowdfunding gestart voor behoud van het graf van verloskundige Anna van Eekeren. Dit graf op de begraafplaats OLV aan de Hortsedijk staat op de nominatie om te worden geruimd.

Anna van Eekeren (1892-1983) is een bekende naam in het Helmondse. Zo was ze als verloskundige betrokken bij zo’n twintigduizend geboortes binnen de gemeente. Daarbij viel haar bijzondere wijze van ‘acteren’ op, waarbij ze vaak rekening hield met de portemonnee van de betreffende gezinnen, vertelt Wilbert Linders. Via een Facebookbericht ontdekte Linders dat het graf van Anna van Eekeren op het punt staat om te worden geruimd. “Ik ben zelf een kijkje gaan nemen op het kerkhof. Om er zeker van te zijn dat de rode stip op het graf inderdaad betekent dat het graf op de nominatie staat om te worden geruimd.”

Veel rode stippen

Wat Linders daarbij opviel was dat er sowieso veel rode stippen te zien zijn op de aanwezige graven. “Wellicht dat de huidige tijd de ruimhartigheid om graven te behouden een te zware aantasting is op de rekening van de nabestaanden. Het kerkhof wordt er niet mooier op wanneer al die graven verdwijnen”, aldus Linders. “Als oudkatholiek, maar vooral als iemand met een gevoel voor historisch besef denk ik dat er heel veel nabestaanden zijn die het liefst het graf zouden willen behouden. Maar daar simpelweg de financiën niet meer voor hebben.”

Veel ‘rode stippen’ op de OLV begraafplaats aan de Hortsedijk in Helmond

Coulance

Linders maakt zich dan ook graag hard voor het behoud van in ieder geval het graf van Anna van Eekeren. “Puur uit respect en gepaste eer naar haar en naar de stad Helmond.” Linders heeft intussen contact opgenomen met de kerkhofbeheerder en wethouder Van Dijk. “Aan de beheerder, Laurens Noter, heb ik het verzoek tot uitstel van ruiming gedaan. En hem gevraagd naar een vorm van coulance om het graf te kunnen behouden. Noter ging daarmee akkoord. Ook gaat hij intern bespreken of er een vorm van coulance kan ontstaan.”

Geen rol voor gemeente

Wethouder Van Dijk heeft Linders bedankt voor zijn betrokkenheid. Maar helaas is het voor de gemeente Helmond niet mogelijk om een rol van betekenis te spelen voor het graf van mevrouw van Eekeren, zo zegt Van Dijk. “Dat is een rol voor de parochie en de familie. Zijn financiële overwegingen de reden om dit graf te ruimen, dan kan de familie in contact treden met de gemeente.”

‘Ze hoort bij Helmond’

“Ik zeg altijd maar: ‘Je bent pas vergeten wanneer je naam niet meer wordt genoemd'”, zegt Linders. “De wethouder vond dit een mooie uitspraak. Anna hoort bij Helmond, zo gaf de wethouder aan. Ook attendeerde hij op het feit dat er daarom al een Anna van Eekerenstraat naar haar is vernoemd. Én dat het woongebouw aan de Anna van Eekerenstraat uit 1997 vorig jaar werd gedoopt tot de Annastaete.”

Crowdfunding

Linders: “Omdat ik vind dat ook het graf van Anna moet blijven voortbestaan, vraag ik hier aandacht voor. Om alle Helmonders een rol van betekenis te kunnen laten spelen, start ik een crowdfunding op. Ik heb persoonlijk de eerste vijfentwintig euro alvast gestort. Voor mij is het geen politieke missie. Maar we hebben Mi Hellemonders niet voor niks opgericht als nieuwe partij. Voor en met Helmonders. Nou, dit is er eentje van.”

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *