Mierlo-Hout proeftuin Omgevingswet

Mierlo-Hout wordt proeftuin voor Helmond om uiteindelijk goed voorbereid voor de hele gemeente per 1 januari 2022 de Omgevingswet in te laten gaan. Dit is een wet die gaat over beschermen en benutten van de fysieke leefomgeving. Alles tussen hemel en aarde dus.

 Eenvoudiger, sneller en maatwerk

Het zijn deze toverwoorden die een belangrijke rol spelen in de nieuwe Omgevingswet. Eenvoudiger omdat 26 wetten worden samengevoegd tot 1 regelgeving. Sneller door een 1 loketsysteem namelijk het  Digitale Stelsel Omgevingswet. Als aanvrager hoef je bijvoorbeeld voor een aanbouw niet eerst door allerlei sites te scrollen. Belangrijk ook om te weten dat er straks een beslistermijn van maximaal 8 weken gaat gelden. Maatwerk van de kant van de gemeente is mogelijk, omdat die zelf regels per wijk mag gaan vaststellen.

Gemeenteraad

Een belangrijke rol is weggelegd voor de gemeenteraad. Die bepaalt straks welke landelijke regels je als gemeente Helmond aan zou willen passen. Een complexe zaak om zo’n omgevingsplan op te stellen. Vandaar dat Helmond gaat oefenen om te kijken welke haken en ogen eraan zijn. Mierlo-Hout dient daarvoor als proeftuin. Wethouder Gaby van de Waardenburg (D66) benadrukte dat het van groot belang is om de gemeenteraad stukje bij beetje mee te nemen in de besluitvorming. “Het is een grote opgave”, volgens Van de Waardenburg, “waarbij we bij de inbreng van inwoners (participatie) moeten waken voor teleurstellingen.” Wat nog roet in het eten kan gooien voor wat betreft de invoeringsdatum van 1 januari, is de landelijke realisatie van het 1 loketsysteem. Volgens Van de Waardenburg gaat Helmond niettemin volop door met de voorbereidingen.

 

 

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Henk Klarenbeek - Redactie

Henk Klarenbeek Afd. Redactie Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *