Zijn bijnaam is ‘Mighty Jay’ en je ziet hem regelmatig op sportschool Maach. Ongeveer 4 1/2 jaar geleden hoorde Jay Basten uit Helmond over de Stichting Haarwensen, die pruiken schenkt aan kinderen met kanker. Dat maakte een erg diepe indruk op Jay. Daarom besloot hij direct om zijn haar te laten groeien. Met in het achterhoofd natuurlijk het idee om in de toekomst haar af te kunnen geven aan de Stichting Haarwensen. Een verslag van de ‘knipdag’, door onze wijkreporter Hans Choufoer.

Ondanks dat hij soms werd uitgescholden voor alles wat lelijk was, is Jay een vrolijke en vriendelijke 13-jarige jongen. Jay zit momenteel op de Montessorischool, waar hij binnenkort afscheid van neemt. Hij is klaar voor de middelbare school, dus het echte leven gaat beginnen. En dat gaat hem zeker lukken, gezien zijn stoere bijnaam ‘Mighty Jay’. Een bijnaam die hij te danken heeft aan zijn voorliefde voor de bokssport.

‘Hair Day’

In december vorig jaar besloot Jay een geldinzameling te houden. Die zou lopen tot 7 juli 2023, de dag dat zijn haar geknipt zou worden voor Stichting Haarwensen. Het doel was om tussen de 3500 en 4000 euro bijeen te krijgen. Vandaag was het dus ‘Hair Day’. Jay ging ‘onder de schaar’, en wel bij kapster Nancy van de Kerkhof van Cosy Kapper. De plaats van handeling was winkelcentrum Brouwhorst. Omdat Jay flyers verspreidde en een aankondiging op de social media plaatste, hoopte hij op veel belangstelling.

Bloednerveus

En die was er. De belangrijkste gasten waren natuurlijk zijn opa en oma. Die vertelden mij hoe beretrots zij wel niet zijn op hun kleinzoon. “Want hier zit hij nu, helemaal in zijn eentje op een stoel, midden op het plein!” Veel winkelende mensen kwamen nieuwsgierig kijken naar het tafereel onder de met vlaggen en ballonnen versierde boom. Ook stond iemand het gebeuren te filmen. iets wat Jay wel kon waarderen, ondanks dat hij ‘bloednerveus’ was. Gelukkig spraken opa en oma hem moed in. Zodat zijn zenuwen al wat minder waren op het moment dat kapster Nancy verscheen.

Paardenstaarten

Nancy begon met het haar glad te kammen. Daarna vlocht zij er vier paardenstaarten van. Dat viel niet mee, want “Jay heeft vrij dik haar”, aldus de kapster. Maar eenmaal gekamd hingen er vier mooie paardenstaarten aan zijn hoofd. Jay begon te glunderen toen de kinderen uit zijn klas kwamen kijken hoe het met hem ging. En daarna volgde het grote moment; het afknippen van de staarten.

Beteuterd

Oma kreeg de eer om als eerste de schaar erin te zetten en één paardenstaart af te knippen. De andere drie staarten waren achtereenvolgens voor  zijn meester uit de klas, zijn vader en als laatste zijn moeder. Toen ik vroeg om even voor de foto zijn staarten omhoog te houden, keek Jay wel een beetje beteuterd naar die staarten. Hier had hij nou vijf jaar lang voor gespaard. En binnen een halfuur waren de staarten foetsie.

Uiteindelijk fleurde hij weer wat op. “Het voelt eigenlijk wel lekker luchtig en licht”, aldus Jay. “Én op de tweede plaats is het voor een goed doel!” Nog even moest hij daarna poseren voor de foto’s en vervolgens ging het richting school. Waar iedereen zijn ‘nieuwe look’ kan bewonderen.

Wat mij betreft heeft Jay een heldendaad verricht. Je haar doneren aan iemand die het harder nodig heeft dan jij. Proficiat, Jay! Je bent een kanjer en een topper.

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Met speciale dank aan de familie Basten.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Hans Choufoer - Redactie

Hans Choufoer - Wijkreporter bij DitisHelmond. Geboren in Leiden. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk en zijn elke dag op pad in de wijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *