Patricia van Hemert uit Helmond logde in september 2023 in op de website van Energiedirect. Ze wilde weten hoe het ervoor stond met het energieverbruik. En zag het volgende bericht: ‘Ons advies is om je termijnbedrag te verhogen van 134 euro per maand naar 3.789 euro. Pas je het bedrag niet aan? Dan betaal je waarschijnlijk 3.655 euro bij op je jaarrekening.’ Terwijl ondertussen niet alleen Patricia, maar haar hele buurt in de kou zit.

Welkom in je nieuwe huis

Op 22 september 2022 ondertekende Patricia van Hemert verheugd de huurovereenkomst bij woningstichting Compaen. “Ik kreeg een volledig gerenoveerde woning toegewezen aan de Ruisvoornstraat in Helmond. Een huis met nieuwe zonnepanelen en infraroodpanelen als verwarming door het hele huis. Geen gasverbruik meer dus. Wat een opluchting met die steeds stijgende gasprijzen en de hele gascrisis.” Nadat de inboedel over was en ze op 7 oktober haar oude huis had opgeleverd, dacht Patricia eindelijk van haar nieuwe woning te kunnen genieten. En vooral tot rust te komen. “Na in november 2021 gediagnostiseerd te zijn met baarmoederhalskanker en niet meer als ZZP-er te kunnen werken, kwam ik in de bijstand. Inmiddels volgden de bezoeken aan de schuldhulpverlener, voedselbank en budgetbeheer. Ik hoopte mijn leven weer op de rit te krijgen.” De rust was van extreem korte duur. Haar leven kreeg, opnieuw, een dramatische wending.

Medische molens draaien op volle toeren

Op 20 oktober ging Patricia naar het Catharina ziekenhuis om bloed te laten prikken. Anderhalf uur later belde de huisarts met de mededeling dat ze direct terug moest naar het Catharina. Diagnose: acute myeloïde leukemie. Vanuit het Catharina per ambulance naar het Maxima ziekenhuis voor opname. Daarop volgden nog vele opnames meer. “De eerste van 20 oktober tot 21 november. Het thuiszijn duurde niet lang, want op 13 december moest ik weer het ziekenhuis in voor de tweede chemokuur. Van 11 januari tot 16 februari was ik even thuis. Weer niet voor lang. Op 16 februari werd ik opgenomen in het MUMC Maastricht voor een nieuwe chemokuur van 5 dagen, twee bestralingen van mijn skelet (Whole Body Radiation) en een allogene stamceltransplantatie. Mijn zusje had zich als donor beschikbaar gesteld. Hierna volgde nog een tweedaagse chemo. Helaas waren er nogal wat complicaties en moest ik uiteindelijk blijven tot 14 april.”

Kapot intern verwarmingssysteem

Daarna begon het thuis herstellen. Waarbij Patricia eerst weken in de woonkamer lag. Met twee keer per dag thuiszorg en twee keer per week fysio. “Ik moest alles opnieuw leren; praten, kauwen, liggen, staan, lopen. Ik kon bijvoorbeeld niet douchen en nauwelijks koken. Dus werd ik op bed gewassen met een washandje en een kommetje warm water. Ondanks dat we co-ouderschap hebben, verbleven mijn twee dochters al die tijd uiteraard bij hun vader.” Het merendeel van de tijd niet in je nieuwe huis wonen. Je dochters niet bij je kunnen hebben. Wel thuis zijn, maar niet normaal je gang kunnen gaan. Ook lichamelijk was het zwaar, want de extreem zware behandelingen zorgden voor botontkalking, spierafbraak, vermoeidheid, lage longdiffusie en een ‘kapot intern verwarmingssysteem’.

Energiemolens draaien door

Toen haar eigen energie wat terugkwam, kon ze weer aan de slag met haar budgetbeheer. Ze logde 21 september in bij energieleverancier Energiedirect. En las het volgende bericht: ‘Ons advies is om je termijnbedrag te verhogen van 134 per maand naar 3.789 euro. Pas je het bedrag niet aan? Dan betaal je waarschijnlijk 3.655 euro bij op je jaarrekening.’ “Ik nam onmiddellijk contact op met mijn budgetbeheerder. Ik had tot die dag nooit post gehad van Energiedirect. Als ze mails hebben gestuurd, heb ik die niet ontvangen. Want mijn e-mailadres was vanwege alle opnames zo vol dat ik de mailbox niet meer kon overzien. Zowel de budgetbeheerder als de schuldhulpverlener namen diverse keren contact op met Energiedirect. Zonder resultaat, er kwamen gewoon geen reacties op alle vragen. Tot op de dag van vandaag heeft Energiedirect niet gereageerd op mijn brieven en voor zover ik weet ook nooit op een andere manier contact gezocht. Ik kreeg op 14 oktober wel de jaarrekening. Met het verzoek om 2.995,61 euro over te maken vóór 28 oktober. En vanaf 6 november tot nu aanmaningen met wisselende bedragen”, verzucht ze.

(Infra)rood van woede

Omdat Patricia nauwelijks thuis was in het jaar waarover de afrekening ging, verwachtte ze eigenlijk een lage rekening. Maar nee hoor. Patricia verbruikt(e) volgens de persoonlijke pagina extreem veel energie. Teruglevering van stroom vanuit de zonnepanelen was er ook nauwelijks. “Zelfs als ik niets aanzet, stil in een hoekje ga zitten zonder tv, radio en computer verbruik ik nog 46 kwh per dag.” Dan blijkt ook; haar woning heeft voor en achter kunststof kozijnen met triple glas. Beneden is één grote ruimte met een open wenteltrap. “De woning is weliswaar gerenoveerd, maar niet goed genoeg geïsoleerd om geschikt te zijn voor het alleengebruik van infraroodpanelen. Daarnaast is de elektrische boiler op zolder een enorme energievreter. Het is de goedkoopste elektrische oplossing voor Compaen, maar de duurste in gebruik voor ons als huurders.” Als laatste en grootste probleem verwarmen die infrarood-panelen gewoon niet. “Ik kan bijvoorbeeld de infraroodpanelen wel op 22 graden zetten, maar warmer dan 17 graden wordt het niet in mijn huis. Ik moet nu een elektrisch kacheltje naast me neerzetten, om ervoor te zorgen dat ik het nog een beetje warm krijg.”

Compaen geeft geen sjoege

Afgelopen weken zocht Patricia meermaals contact met Compaen. “Geen enkele inhoudelijke reactie kreeg ik. Alleen korte mails waarin ze meedeelden dat mijn bericht was doorgezet naar een collega. En een telefoonnummer van een verwarmingsmonteur. Die kon ik dan zelf bellen om alles te laten nakijken. Er was al die tijd zogenaamd geen probleem. Ik had intussen een brief gemaakt voor mijn buren met de vraag of ik de enige ben met problemen met de verwarming van mijn huis.” Patricia had een plan de campagne gemaakt en was klaar voor nog meer energieslurpende acties.

“Mijn hele buurt zit in de kou”

Vandaag meldde Compaen zich onverwacht met een brief op de mat. Niet alleen bij Patricia van Hemert, maar bij ‘bewoners’ van Compaen. ‘Beste bewoner, ons bereiken helaas klachten over de werking van de warmtepanelen die in sommige woningen in de Ruisvoornstraat en Zeeltstraat zijn aangebracht. Deze woningen worden niet voldoende warm en dat spijt ons oprecht. We zijn actief bezig met het monitoren van de panelen en de problemen die gemeld zijn. Ons team werkt hard aan het vinden van zowel korte- als lange termijnoplossingen om de situatie te verbeteren’. “Het blijkt dus dat mijn hele buurt in de kou zit”, begrijpt Patricia nu. Ze is blij met haar actie de sociale media in te zetten om aandacht te krijgen voor haar problemen. “Ik kreeg al meteen ontzettend veel vragen, medeleven en ondersteunende reacties van lezers.” Ze moest wel lachen om de bijlage bij de brief van Compaen. Een mooie handleiding met foto’s. En de tekst: ‘Wilt u de temperatuur hoger zetten, draai dan de knop naar rechts.’

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Altijd Dichtbij!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Gepubliceerd door DitisHelmond Helene Ermens - Redactie

Hélène Ermens - Redactie Dit is Helmond.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *