Moeder en dochter zetten zich in voor dagbesteding voor mensen met autisme
Om mensen met autisme een veilige plek en structuur te bieden waar ze zich kunnen ontwikkelen op ICT- en designgebied, richtte Lianne van Rooij in 2009 COMP-IT-AUT op. Op deze dagbesteding in Helmond kunnen de deelnemers waardevolle opdrachten uitvoeren op de computer. Dochter Laura verzorgt met haar bedrijf REACHING AUTismebegeleiding ook dagbesteding op ICT- en creatief gebied en geeft jongvolwassenen met autisme individuele begeleiding.
De zoon van Lianne, Laura’s broer, heeft een vorm van autisme en werkt graag met computers. Hij heeft gedurende twee dagdelen per week dagbesteding bij COMP-IT-AUT. “Ik heb een achtergrond in de ICT. Tijdens mijn baan als ICT-docent op een middelbare school merkte ik dat mensen met autisme goed met computerprogramma’s om kunnen gaan en dit heel leuk vinden.”
Er bestond toen nog geen computer- of ICT-dagbesteding, terwijl er wel vraag naar was. “Zo ontstond het idee om deze dagbesteding voor mensen met autisme op te zetten”, stelt Lianne.
Voorbeeld volgen
Laura was erg onder de indruk van het bedrijf dat haar moeder had opgericht en besloot haar voorbeeld te volgen. Ze biedt ook dagbesteding aan voor dezelfde doelgroep, maar dan wel met zo gezegd een “orthopedagogische bril” op.
“Ik ondersteun de cliënten bij persoonlijke hulpvragen en richt mij naast ICT ook op de (creatieve) ontwikkeling van de cliënten. Mensen mogen bij mij hun passie volgen en verder ontwikkelen. Daarnaast bied ik ook individuele ambulante begeleiding”, stelt Laura.
Aan de slag
Lianne geeft professionele begeleiding op ICT-gebied en biedt ondersteuning als autismecoach. Laura is orthopedagoog en begeleidt haar cliënten op sociaal en emotioneel vlak. De combinatie van de vaardigheden van Lianne en Laura maakt de dagbesteding volgens moeder en dochter succesvol.
Laura begeleidt waar nodig ook tijdens de dagbesteding de jongvolwassenen met persoonlijke hulpvragen: “Ze willen weten hoe ze bijvoorbeeld hun social skills kunnen verbeteren, hoe ze beter leren omgaan met hun autisme en hoe ze hun emoties en angsten en de dagelijkse dingen waar ze tegenaan lopen kunnen handelen.”
Verschillende opdrachten
COMP-IT-AUT biedt verschillende ICT- en designopdrachten aan. “Mensen leren hier apps en games maken, programmeren en 3D designs maken. Met de hier opgedane kennis en vaardigheden zijn er zelfs cliënten geweest die hebben kunnen doorstromen naar een betaalde baan”, zegt Lianne.
“Als mensen de juiste kennis en vaardigheden hebben en als ze het emotioneel en sociaal aan kunnen, kunnen we op zoek gaan naar een bedrijf dat begrip heeft voor autisme en dat de juiste begeleiding en structuur kan bieden”, benadrukt ze.
Eigenwaarde opvijzelen
Door naar de dagbesteding te gaan, wordt het zelfvertrouwen en de eigenwaarde vergroot bij de cliënten. “Mensen met autisme verkeren vaak in een sociaal isolement. Er is gebrek aan zelfvertrouwen. Dankzij de dagbesteding zie ik mensen weer opbloeien. Ze leren hier nieuwe mensen kennen, ontdekken wat ze allemaal wel kunnen, verbeteren en ontwikkelen vaardigheden en eigenlijk ontdekken ze zichzelf”, vertelt Laura.
Lianne geeft op maandag, dinsdag en donderdag dagbesteding. Laura op de woensdag en de vrijdag. Zo bieden ze samen de hele week dagbesteding aan. Moeder en dochter hebben ook gezamenlijke cliënten.
Kleinschalig
Het doel van zowel moeder als dochter is om kleinschalig te blijven. “Dat is beter voor de cliënten, omdat ze daar baat bij hebben. We kunnen hun veiligheid, rust en aandacht bieden door klein te blijven”, verduidelijkt Lianne. “Juist die persoonlijke benadering valt in de smaak”, stelt Laura.
Moeder en dochter halen veel voldoening uit hun werk. “Het is ontzettend fijn om te merken dat onze cliënten zich beter voelen dankzij hun tijd bij de dagbesteding. Je ziet ze groeien. Dat is mijn drive om met dit werk door te blijven gaan”, zegt Lianne.
Behoefte
Er is volgens Lianne veel behoefte aan deze dagbesteding. “Ik begon met één cliënt, maar inmiddels hebben we gemiddeld zes mensen per dagdeel onder onze hoede”.
Laura werkt ook als zzp’er, maar ziet wel een opening voor bedrijfsuitbreiding: “Wie weet ooit in de toekomst? Voorlopig is het hartstikke goed zo en vind ik het fijn en waardevol dat onze benadering bij de cliënten aanslaat.”
Tip de redactie
Ditishelmond.nl
Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Altijd Dichtbij!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00