Altijd al mondharmonica willen (leren) spelen? Er zijn weer introductielessen bij de Helmondse Mondharmonica Vereniging. De mondharmonica behoeft eigenlijk geen uitleg, want iedereen kent het aangename en zeer karakteristieke geluid van dit muziekinstrument. Docente Viola Barends vertelt over de vele mogelijkheden van het instrument. René van Deutekom en Rianne van de Griendt leggen uit waarom zij zo van het instrument houden.

Of dit nou het melancholische geluid van een Chromatische harmonica, alom bekend door het prachtige spel van Toots Thielemans, een popsong zoals bij de intro van ‘the piano man’ van Billy Joel of het scheurende geluid van een bluesharp betreft, we herkennen het uit duizenden. Maar, wist je dat er ook akkoorden en bas mondharmonica’s zijn die, samenspelend in een orkest een heel andere muzikale wereld van dit instrument kunnen laten horen? Oftewel de mondharmonica kent een grote diversiteit aan muzikale klanken.

Kennismaken met de mondharmonica kan vanaf 1 februari want dan starten weer introductielessen op de dinsdagavonden van 18.30-19.30 uur. Mensen van alle leeftijden zijn welkom. Nu heeft de vereniging 54 leden. De oudste is 92 en de jongste is 14 jaar.

Tijdens de introductielessen worden al spelend de diversiteit van de mondharmonica doorlopen. Zo komen o.a. volksliedjes / kampvuurliedjes, country, Keltisch en blues aan bod, maar ook hedendaagse (pop)muziek. Je maakt kennis met de diverse soorten mondharmonica’s en je krijgt uitleg hoe je de kwaliteit van een mondharmonica kunt beoordelen. Wil je na de introductielessen (feb-juli) verder je eigen muzikale richting ontdekken kun je natuurlijk ‘geruisloos’ doorstromen in een van de lesgroepen.

HMV is in 1990 opgericht. De vereniging heeft onder andere een ‘liedjes’-lesgroep waar een breed skala aan muziekgenres wordt gespeelt. Het orkest speelt een meerstemmig repertoire met daarin chromatische-, bas- en akkoorden-mondharmonica’s. En dan zijn er nog de bluesgroepen 1 en 2. Normaal is er elke woensdagavond les in het Wijkcentrum Westwijzer, Cortenbachstraat 70 in Helmond. Maar naar gelang de geldende corona maatregelen kunnen de lessen ook via Skype (videobellen) worden gegeven.
www.helmondse-mondharmonica-vereniging.nl

Aanmelden kan via e-mail: mondharmonica.helmond@gmail.com. Deelname is vanaf 12 jaar. Zijn er nog vragen, bel dan met Rianne: 06-18018862.

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Dit artikel heeft 2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *