De Montessorischool is een van de scholen die deelnamen aan het project San Marcos en met een groot succes. In totaal tachtig leerlingen hebben om de beurt een stukje geschilderd aan het grote schilderij over het leven van San Marcos, het leven daar en de gebouwen die er waren in een klein en arm dorpje.

De organisatie van dit project lag in handen van de Gemeente Helmond en de stichting voor San Marcos. Elke dag werd er een stukje geschilderd en ingekleurd in een tekening van het schilderij.

De tekening was voorgetekend door de 31-jarige kunstenares uit Nicaragua, Tania Gutierrez Cerrato . De kinderen van de Montessorischool kregen er vier dagen voor, dan zou het kunstwerk onthuld worden en op gehangen in de aula van de school.

Ik ben er een kijkje gaan nemen en hoorde dat er ook een kinderboekenschrijver aanwezig was die een boek had geschreven over het leven van de kinderen in Nicaragua en dat de kinderen in school vertelde hoe het leven daar was.

De schrijver, Gerard Sonnemans wist op een mooie manier  uit te leggen dat de kinderen daar geen stromend water hadden en helemaal geen wc’s zoals wij hier hadden. De kinderen moesten ook werken om het gezin te helpen en maakten kralen, plukten (koffie) bonen en deden andere karweitjes. In de middaguren moesten de kinderen in de aula zelf het verhaal naspelen en kregen zelfs de kleding aan die daar gedragen werden zoals schooluniformen. Er was ook een schoenpoetsertje die nagespeeld moest worden.

Tijdens de schildersdagen werden de kinderen geholpen met advies en raad van de kunstenares. De kleuren en gebouwen die nog getekend moesten worden mochten de kinderen zelf bedenken en schilderen.

Het werd een groot schilderij, dus de kinderen moesten regelmatig gebruik maken van een trapje of op de grond zitten. Het voornaamste was dat de kinderen er allemaal wel zin in hadden. En toen vrijdags het grote kunstwerk klaar was, zou het worden onthuld.

Aanwezig waren de heer Jan Roefs van de gemeente en enkele afgevaardigden van de San Marcos stichting. Het was dus een drukte van belang in de kleine zaal, maar ja, wat wil je ook met ruim honderdtwintig kinderen. Na een korte speech van de gemeente ambtenaar werd er op het teken van een afgevaardigde geteld tot drie en het doek werd van het kunstwerk getrokken.

Het was een mooi kunstwerk met allerlei frisse en heldere kleuren. Er was een vredesduif op geschilderd en eveneens een bibliotheek, een bank, een huisje zoals daar gebouwd was en er waren ook kleuren van de Nicaraguaanse vlag te zien.

Tot slot mochten de kinderen nog even op de foto met de kunstenares, de gemeenteambtenaar en de afgevaardigden van Nicaragua. Het was een enerverende week en de kinderen hadden veel geleerd over het leven daar en beseften erg goed hoe fijn en gelukkig zij hier in Nederland leven.

De volgende week wordt er een kunstwerk op een school in Helmond Noord gemaakt. Zo komen de kinderen allemaal in contact met de andere culturen met de hoop dat zij daar van leren…

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Altijd Dichtbij!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Gepubliceerd door DitisHelmond Hans Choufoer - Redactie

Hans Choufoer - Wijkreporter bij DitisHelmond. Geboren in Leiden. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk en zijn elke dag op pad in de wijken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *