Morgen Groene Energie bestaat 10 jaar

Morgen Groene Energie bestaat 10 jaar. Deze coöperatie voor Nuenen, Geldrop-Mierlo en Helmond is opgericht door vrijwilligers, die jarenlang hun vrije tijd besteedden aan hun ideaal: duurzame energie uit eigen regio. Ondertussen stapt de coöperatie door naar grootschalige energie-opwek en dat samen met buurtbewoners.

Het begon officieel op 30 augustus 2011 toen de oprichters Andries Mulder en Ernst van der Leij bij de notaris tekenden voor een energiecoöperatie. Het doel was een gezonde leefomgeving achter te laten voor volgende generaties met deze slogan: U denkt toch ook aan morgen?

Ernst en Andries droegen de boodschap onvermoeibaar uit in een tijd dat zonne-energie nog vooral werd beschouwd als een lachwekkend luchtkasteel. Maar er werkten vaklui mee aan de droom van MGE. Vier van hen springen eruit. Elektrotechnisch ingenieur Hans Rikze zette zijn gedegen vakkennis in  om betaalbare en goede zonnepanelen te verkrijgen. Henrico van den Boomen zorgde met zijn installatiebedrijf dat zonnepanelen goed op een dak geïnstalleerd werden. Christian Aagaard ging bij huiseigenaren langs om  te bekijken of aanleg zin had, hoeveel panelen nodig waren en waar de stroomdraden acceptabel “weggemoffeld” konden worden in het huis. Hein Pasma zorgde voor de juiste financiële afhandeling in het belang van onze leden, leveranciers en natuurlijk de coöperatie.

Groene stroom

In het begin lag het accent op het aan de man brengen van groene stroom en bos-gecompenseerd gas. De kleine provisie die hiervoor ontvangen werd, zorgde voor inkomsten. Heel belangrijk, want daardoor kon de coöperatie investeren om MGE verder te ontwikkelen. In een volgende stap hielp de organisatie bewoners in Nuenen en Helmond zonnepanelen te installeren op hun eigen dak. Daarmee besparen de deelnemers nog elk jaar minstens 125.000 euro.

Na de particuliere daken richt Morgen Groene Energie zich op collectieve daken (MGE heeft zelf een zonnepark in Nuenen en een in Eindhoven) en zelfs een vliegveld (Zonnepark Welschap). Door de jaren heen zijn ondertussen voor miljoenen euro’s panelen gelegd en belangrijker nog: er is voor vele tonnen CO2- uitstoot bespaard, aldus de organisatie. Voor deze inzet kreeg Ernst van der Leij in 2014 landelijke waardering met de HIER Klimaatpenning.

Groen, lokaal en samen

Het concept van “groen, lokaal en samen” zorgde na de start in Nuenen al gauw voor een afdeling in Helmond en in 2013 ook in Geldrop-Mierlo. De coöperatievorm is gekozen omdat deze voor en door de leden is en niet voor de winst gaat.

In Nuenen vormde zich een actieve afdeling onder voorzitterschap van Bart Swinkels, die MGE bekendheid gaf op de Van Goghmarkt en in bewonersbijeenkomsten. In Helmond verzamelde voorzitter Wim Raaijmakers een groep bevlogen vrijwilligers om zich heen, die in 2017 ook het Energiehuis in Helmond hebben opgericht. Hier kunnen bewoners uit de wijde omgeving nog steeds terecht voor ondersteuning bij verduurzaming van hun huis. Sinds april 2021 is het huis de basis voor het Energieloket Slim Wonen voor bewoners van acht gemeenten rond Helmond en Deurne. www.energiehuisslimwonen.nl. Jos Klomp, coördinator in Geldrop-Mierlo, zette zich voluit in voor dit energieloket.

MGE gelooft in de kracht van samenwerken in de regio. Het laatste wapenfeit is de mede-oprichting van de Federatie Energiecoöperaties Zuidoost Brabant FEZOB, om met zijn allen het lastige vraagstuk van collectieve energieopwekking aan te pakken

Plannen voor morgen

De coöperatie heeft als doel dat de energie die leden nodig hebben in onze eigen omgeving, wordt opgewekt uit schone, onuitputtelijke bronnen. Daarvoor streeft de organisatie ernaar dat 50% van de totale duurzame energie-opwek op land in Zuidoost Brabant eigendom is van lokale particulieren en kleine bedrijven. Voor het komende jaar staan twee zonneparken op stapel. De eerste is een zonnepark op het dak van de Geldropse sporthal De Coevering. Het tweede is een zonnepark op land dat grenst aan de Gulbergen; Zonnepark Hazewinkel.

Energietransitie blijft mensenwerk

MGE staat voor grote uitdagingen. Belangrijkste vraag is hoe Morgen Groene Enetgie de bewoners van de regio het beste kunnen betrekken bij de lokale energieopwekking die echt nodig is in de verduurzaming van onze planeet. Professionalisering in de energietransitie is een vereiste, maar vrijwilligers met bevlogen ideeën zijn nog steeds hard nodig. Om de ideële boodschap uit te dragen zonder op winst uit te zijn, om bewoners enthousiast te maken, om de voldoening te smaken iets goeds te doen voor de samenleving, om samen plezier te hebben in een mooi project. Ook al moesten ze het afgelopen jaar wel even slikken als ze een project af moesten blazen; voor de komende 10 jaar staat Morgen Groene Energie weer enthousiast in de startblokken! Kijk op www.morgengroeneenergie.nl

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *