Opening ‘Museum Helmond x Vrijheid’ in paviljoen Geukerspark

Het paviljoen in het Geukerspark in Helmond is eindelijk open. Maar niet als horecagelegenheid. Tot en met september 2024 is hier de tentoonstelling Museum Helmond x Vrijheid te zien én te maken.

Een tentoonstelling openen die nog niet af is, is nogal uniek. In het paviljoen in Helmond is dit echter het geval. De naam Museum Helmond x Vrijheid, waarbij de x staat voor het Engelse woord ‘meets’, is verbonden met de viering van 80-jarige bevrijding van Helmond. Voor de komende tijd roept Museum Helmond iedereen op met eigengemaakte kunst te laten zien wat vrijheid voor hen betekent. De ingeleverde werken worden in het paviljoen opgehangen en maken de tentoonstelling af.

Meer kunst naar de mensen
Mariëlle van de Kerkhof, curator Museum Helmond, sprak als eerste; “In deze tentoonstelling is werk te zien uit alle collecties van ons museum. Het werk belicht op verschillende manieren het thema Vrijheid. Maar daar blijft het niet bij. De komende tijd wordt de collectie aangevuld met werk van bezoekers zelf. Zij kunnen twee keer per maand een gratis workshop volgen onder begeleiding van Daisy Roefs. Wij hopen daardoor meer kunst naar de mensen te brengen. En meer mensen naar de kunst.”

Niet vanzelfsprekend
“Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Fantastisch dat dit paviljoen nu gebruikt wordt om uiting te geven aan dit onderwerp. Bovendien is het ingericht met kunst en met meubilair van het oude stadskantoor”, zei burgemeester Blanksma voor ze de tentoonstelling opende. Het gedicht wat ze vervolgens voorlas, is in 1948 door een anonieme auteur geschreven. “Het thema van het vrijheidsjaar is Vrijheid Vertelt. De workshops zijn een manier om je gevoel te laten spreken over wat vrijheid voor je is.”

Laagdrempelig
De drempelloze deur van het paviljoen nodigt uit om zomaar binnen te stappen. Op de openingsdagen is dat precies de bedoeling. “Vooraf aanmelden is niet nodig en materialen zijn aanwezig. Je eigen materiaal meenemen is ook prima. Bovendien zijn posters beschikbaar voor mensen die liever thuis werken. Kunst mag bestaan uit een tekening, een gedicht, schilderij, collage of foto. Ook kunst die niet op een poster past, is welkom. Gekozen is voor een analoge uiting van kunst. Uit praktisch oogpunt, het paviljoen heeft namelijk geen elektriciteit”, legt Mariëlle uit. Het paviljoen is open op woensdag 12 juni, zaterdag 29 juni, dinsdag 10 juli, zaterdag 27 juli, dinsdag 7 augustus, zaterdag 31 augustus, dinsdag 14 september, dinsdag 25 september en zaterdag 28 september van 13.00 tot 16.00 uur. Op andere dagen is het gebouw dicht. De expositie is ook vanaf de buitenkant te bekijken.

Snelle run
Als initiator heeft Mariëlle de afgelopen veertien dagen ‘de benen onder de kont uitgelopen’. “Het had heel wat voeten in aarde voordat dit idee tot stand kwam. Afgelopen februari is het plan voor deze tentoonstelling ingediend. Twee weken geleden was eindelijk alles rond, kreeg ik de sleutel en kon de aankleding beginnen. Heftige dagen, maar ik heb er wel met heel veel plezier aan gewerkt. De tijd moet uitwijzen of mensen hier naartoe komen. Of liever thuis werken aan hun kunst. Het aangereikte platform is nu de poster die iedereen op eigen wijze kan invullen. Maar wij willen mensen zeker niet begrenzen. Iedereen moet de vrijheid hebben om te maken wat men wil.”

Stadskunst
Museum Helmond vroeg bovendien de medewerking van stadskunstenaar Daisy Roefs. “Ik wil ook hier mensen bereiken die normaal niet naar een culturele instelling als het Museum Helmond gaan. Vooral een podium geven aan hun verhalen. Het is wel een lastige taak. Je kunt niet verwachten dat men zomaar naar je toekomt. We hopen dat men de weg vindt naar het paviljoen. Daarnaast ben ik ook actief bezig via scholen jongeren te bereiken. Zij willen wel, maar missen plekken om samen te komen.”

Helmondse Rok 
Het gedicht uit 1948 is samen met de Nationale Feestrok een symbool van vrijheid. Het originele gedicht zit in de collectie van Museum Helmond. Daarnaast ook twee Nationale Feestrokken. Gemaakt na de bevrijding van Nederland als uiting van vreugde. Op 4, 5 en 6 juli geeft Museum Helmond elke dag twee gratis workshops. Met meegebrachte stofjes en versierselen werk je mee aan de Helmondse Bevrijdingsrok. Iedereen is welkom, aanmelden kan hier.

Lees ook: Tijdelijke expositie Museum Helmond x Vrijheid

Foto’s: Hans Choufoer

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Helene Ermens - Redactie

Helene Ermens - Redactie DitisHelmond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *