Muzikaal kerstcadeau op DitisHelmond

De decembermaand is bij uitstek een tijd van samenzijn en samen vieren, en, zeker voor muziekliefhebbers, een tijd van het bezoeken van kerstconcerten met sfeervolle muziek. Door corona wordt dit nu erg beperkt. 

Integendeel: Stichting Lambertus Concerten biedt alle inwoners van Helmond in samenwerking met Parochie Damiaan en DitisHelmond twee prachtige kerstconcerten aan, op Eerste en Tweede Kerstdag, beide om 14.00 uur, beide met een herhaling om 20.00 uur. Ook op de radio zijn de concerten te beluisteren; beide dagen om 16.00 uur. Als dank voor de steun en het vertrouwen in het afgelopen jaar kunt u via het tv- én radiokanaal van DitisHelmond kijken en luisteren naar prachtige kerstmuziek van twee gerenommeerde, meermaals bekroonde internationale ensembles: Holland Baroque en Música Temprana.

Hoewel het concert van Musica Temprana voor een beperkt publiek was en dat van Holland Baroque niet door mocht gaan door de verder verscherpte overheidsmaatregelen, zijn er van beide live-concerten toch opnames gemaakt, zodat de uitzendingen door kunnen gaan. Zo kunnen we heel Helmond toch laten genieten van deze schatten uit de barokmuziek. De uitzendingen komen vanuit de Trudokerk in Helmond/Stiphout.

Holland Baroque

Holland Baroque timmert al jaren aan de weg; zoekt dwarsverbanden met hedendaagse muziek en daagt zichzelf steeds opnieuw weer uit in muzikale avonturen en samenwerking met nationale en internationale grootheden, zoals Eric Vloeimans en Christina Pluhar. Vorige maand waren ze, samen met Avi Avital, nog te gast op NPO2 bij het muziekprogramma Podium Witteman.

En enige jaren geleden musiceerden ze ook al samen met ensemble Música Temprana, die op tweede kerstdag te beluisteren en te bekijken zijn. Nu spelen ze een kerstprogramma volgens de 17e-eeuwse Nederlandse kloostertraditie. Moeiteloos en zuiver klinken soepele vrouwenstemmen in de ruimte. Met gregoriaanse klanken overbruggen zij lang vervlogen tijden. Zij volgen het leven van novicen, zusters en monniken op de voet en wanen ons in een 17e-eeuwse kerstnachtmis. Ze nemen de luisteraar terug in een wereld van kloostermelodieën, omlijst door de zilveren klank van violen, gamba’s, harpen en andere barokke weelde. Op het repertoire staan werken van o.a. Verrijt en Buns in reconstructies van Judith en Tineke Steenbrink.

Música Temprana

Vanaf de oprichting in 2001 heeft Música Temprana onder leiding van Adrián Rodriquez Van der Spoel baanbrekende programma’s gebracht met muziek uit Boliviaanse missieposten, Peruaanse straatmuziek uit de 18e eeuw en de muzikale voorgeschiedenis van de beroemde Misa Criolla. De cd-opname van dit laatste programma werd door het tijdschrift Luister bekroond met een 10! Nu presenteert het ensemble onder de titel Estrella Oriental (oosterse ster) kerstmuziek uit het 16e-eeuwse Spanje, over Maria, de Drie Koningen, het Kind Jezus en de herders, met een zeer intieme vocale en instrumentale klank. Daarbij wisselen zang en instrumenten elkaar af. De muziek wordt gespeeld met de vihuelas, de snaarinstrumenten uit die tijd, gestreken en getokkelde vihuelas en de renaissanceharp. Op het programma staan werken van Juan del Encina, Lope de Vaena, Pedro de Escobar en Diego de Ortiz, rustig en onstuimig, passend bij het Spaanse temperament.

Het concert van Holland Baroque wordt uitgezonden op Eerste kerstdag;
Het concert van Música Temprana wordt uitgezonden op Tweede Kerstdag;
Tv: beide concerten om 14.00 uur met herhalingen om 20.00 uur.
Radio: Eerste Kerstdag om 16.00 uur; Tweede kerstdag om 15.00 uur.

Ditishelmond  is te bekijken op Ziggo analoog 256 en Ziggo digitaal kanaal 36. Op KPN via kanaal 526; Telfort kanaal 1429; Edutel en Fiber kanaal 2109.Buiten Helmond kunt u alles bekijken en beluisteren via de site ditishelmond.nl/live-tv of ditishelmond.nl/radio-live . Meer actuele informatie vindt u op www.lambertusconcerten.nl

 

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie DitisHelmond Liam Toll

Liam Toll volgt namens DitisHelmond de Helmondse politiek en heeft tevens een wekelijkse column op deze site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *