Muzikaal kerstcadeau voor Helmond

De decembermaand is bij uitstek een tijd van samenzijn en samen vieren. Voor muziekliefhebbers is het ook een tijd van het bezoeken van kerstconcerten.  Door corona wordt dit nu erg beperkt, maar dat wil niet zeggen dat de kerstdagen dit jaar saai zullen worden. Integendeel: Stichting Lambertus Concerten biedt alle inwoners van Helmond in samenwerking met Parochie Damiaan en DitisHelmond twee kerstconcerten aan.

De concerten worden uitgezonden op eerste en tweede kerstdag, beiden om 14.00 uur met een herhaling om 20.00 uur via het tv-kanaal van DitisHelmond (voorheen Omroep Helmond/Ditisonzewijk.nl).

Helmond kan getuige zijn van prachtige kerstmuziek van twee gerenommeerde, meermaals bekroonde internationale ensembles: Holland Baroque en Musica Temprana. De liveconcerten van beide ensembles zijn slechts voor een beperkt aantal bezoekers toegankelijk. Dat is spijtig omdat veel mensen teleurgesteld waren.  Daarom is gekozen om op deze manier heel Helmond te laten genieten van deze schatten uit de barokmuziek. De uitzending komt vanuit de Trudokerk in Helmond/Stiphout en tussen het programma door worden enkele werken verzorgd door Fanfare De Vooruitgang.

De ensembles

Ensemble Holland Baroque timmert al jaren aan de weg, zoekt dwarsverbanden met hedendaagse muziek en daagt zichzelf steeds opnieuw weer uit in muzikale avonturen. De musici werken samen met nationale en internationale grootheden, zoals Eric Vloeimans en Christina Pluhar. Vorige maand waren ze, samen met Avi Avital, nog te gast op NPO2 bij het muziekprogramma Podium Witteman. Ze spelen een kerstprogramma volgens de 17e-eeuwse Nederlandse kloostertraditie.

“Moeiteloos en zuiver klinken soepele vrouwenstemmen in de ruimte. Met Gregoriaanse klanken overbruggen zij lang vervlogen tijden. We volgen het leven van novicen, zusters en monniken op de voet en wanen ons in een 17e-eeuwse kerstnachtmis. Trek je als luisteraar terug in een wereld van kloostermelodieën, omlijst door de zilveren klank van violen, gamba’s, harpen en andere barokke weelde”, is het advies van Stichting Lambertus Concerten. Op het repertoire staan werken van onder andere Verrijt en Buns in reconstructies van Judith en Tineke Steenbrink.

Vanaf de oprichting in 2001 heeft Música Temprana onder leiding van Adrián Rodriquez Van der Spoel baanbrekende programma’s gebracht met muziek uit Boliviaanse missieposten, Peruaanse straatmuziek uit de 18e eeuw en de muzikale voorgeschiedenis van de beroemde Misa Criolla. De cd-opname van dit laatste programma werd door het tijdschrift Luister bekroond met een 10. Nu presenteert het ensemble onder de titel Estrella Oriental (oosterse ster) kerstmuziek uit het 16e-eeuwse Spanje, over Maria, de Drie Koningen, het kindje Jezus en de herders, met een zeer intieme vocale en instrumentale klank. Daarbij wisselen zang en instrumenten elkaar af. De muziek wordt  gespeeld met de vihuelas, de snaarinstrumenten uit die tijd en de renaissanceharp. Op het programma staan werken van Juan del Encina, Lope de Vaena, Pedro de Escobar en Diego de Ortiz.

Stichting Lambertus Concerten: “Wat een heerlijke muzikale onderdompeling in kerstsfeer gaat dit worden. En u mag er deelgenoot van zijn: u zit eerste rang, helemaal gratis. Een gul en volmaakt cadeau aan u. Muzikaal kerstgenieten was nog nooit zo heerlijk. Stem dus af op uw lokale tv-zender de komende feestdagen.”

Het concert van Holland Baroque wordt uitgezonden op het tv-kanaal van DitisHelmond op eerste kerstdag; dat van Música Temprana op tweede kerstdag; beiden om 14.00 uur met een herhaling om 20.00 uur.

Meer actuele informatie vindt u op www.lambertusconcerten.nl

 

 

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Ditisonzewijk.nl Paula van Hout

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *