Muzikantendag Helmond brengt muziekliefhebbers samen

In de Cacaofabriek vond zondag de eerste editie van Muzikantendag Helmond plaats. Deze netwerkbijeenkomst was bedoeld om muzikanten bij elkaar te brengen. Ook kregen beginnende bands adviezen van ervaren artiesten. In workshops leerden bezoekers hoe ze hun muziek kunnen professionaliseren. “Wees realistisch over de haalbaarheid van je doelstellingen. Ambitie kan best gevaarlijk zijn.”

De Helmondse rocker Dave Vermeulen is een van de initiatiefnemers van Muzikantendag Helmond. Het doel van deze dag is om muziekliefhebbers, muzikanten en beginnende artiesten samen te brengen. Hij verzorgde met artiest Björn van der Doelen de opening van deze netwerkbijeenkomst. Ook als je geen muziek maakt, valt er genoeg te beleven. De workshops zijn gratis toegankelijk en er is een platenbeurs waar vinyl en cd’s te koop zijn. Er zijn ook optredens te bekijken.

“Werk met mensen waarmee je een klik hebt”, zegt Vermeulen. “Als je gelijkgestemden om je heen hebt, ben je al op de goede weg en volgt de rest vanzelf. Dat is het beste advies dat ik je kan geven. Wees ook realistisch over de haalbaarheid van je doelstellingen. Niet al je dromen kun je waarmaken en dat is iets wat je voor ogen moet jouden. Ambitie kan best gevaarlijk zijn. Ben trots op elke stap die je zet.”

Heel hard nodig
De eerste editie van de Muzikantendag Helmond is nog amper een kwartier oud, als cultuurcoach Annique van den Heuvel van CultuurContact al van een geslaagde dag spreekt. Ze maakt onderdeel uit van de organisatie en is tevreden over de opkomst: “Deze eerste editie is nu al een succes. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar ga maar na: we hebben veel enthousiaste mensen bij elkaar gebracht die zich voor deze dag hard maakten. Dat is echt te gek.”

Van den Heuvel benadrukt dat deze dag “heel hard nodig” is voor Helmond: “Er lopen in deze stad heel veel jonge muzikanten rond. Hoeveel precies is helaas niet duidelijk. Wat we wel helder hebben, is dat er veel behoefte is aan duidelijkheid. Waar kunnen muzikanten elkaar ontmoeten, waar moet je naartoe als je verder wilt in de muziekwereld en hoe bouw je een netwerk op? Op deze vragen willen we de bezoekers van Muzikantendag Helmond een antwoord bieden.”

Op de radio
Een paar muzikanten die deze bijeenkomst bezoeken, zijn de leden van Forre Sterra. De Helmondse rockband hoopt “meer connecties te vinden” en “nuttige informatie” op te doen. “We hopen verder te komen met onze muziek. Het lijkt ons erg tof om op de radio gedraaid te worden. Het valt alleen niet mee om dat voor elkaar te krijgen. Hopelijk krijgen we wat tips en informatie deze dag”, legt frontman Lennert Klaui uit.

Die info is tijdens verschillende workshops op te doen. Zo kunnen bezoekers leren hoe ze subsidie aanvragen en hoe je een persbericht opstelt. Er is ook ruimte om een bandfoto te laten maken. “Alleen een goede muzikant zijn, is niet genoeg om ver(der) te komen in de muziekindustrie”, legt Van den Heuvel uit. “Je moet weten hoe het wereldje in elkaar zit en hoe je jezelf in de kijker speelt.”

Cultuur
Hoewel Muzikantendag Helmond al enige tijd geleden is bedacht, koos men ervoor om deze bijeenkomst op een later tijdstip te linken aan het initiatief Mentaal #GezondHelmond. “De boodschap is dat kunst en cultuur voor een gezonde geest zorgen”, legt Van den Heuvel uit. “Cultuur is een middel om mensen zich beter in hun vel te laten voelen. Deze bijeenkomst helpt mensen om zich beter te voelen in de zin dat ze gelijkgestemden kunnen ontmoeten.”

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Frank van de Ven

Redacteur en verslaggever van Dit Is Helmond

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. rimae Reply

    ja goed initiatief, idee om misschien wat muzikanten te laten komen om te jammen ik weet niet wat de mogelijkheden zijn. maar er is veel talent en muzikaliteit in helmond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *