Najaarskermis gaat niet door

De najaarskermis van 22 tot en met 27 oktober gaat niet door. Er zijn te weinig inschrijvingen en daarom zijn de kosten te hoog om het evenement aantrekkelijk en financieel verantwoord te laten plaatsvinden. Dat melden burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.

De Voorjaarskermis werd al najaarskermis afgelopen jaar wegens de coronabeperkingen. Op het moment van dat besluit hadden de kermisexploitanten nog een lege agenda en geen idee hoe het kermisseizoen 2021 zou verlopen.

Alleen op afgesloten terrein

Direct na de zomerkermis is gestart met de voorbereidingen voor de najaarskermis. De vaste groep exploitanten is op de hoogte gebracht van de planning. Tegelijk was er uitzicht op versoepeling van de coronamaatregelen. Maar lange tijd bleef de anderhalve-meter-richtlijn van kracht en waren kermissen gehouden aan de regel 5m2 vrije ruimte per bezoeker. Als gevolg daarvan mochten in de periode van begin juli tot 25 september kermissen alleen staan op een afgesloten terrein met gecontroleerde in- en uitgang. In Helmond zijn de mogelijkheden om onder die voorwaarde een kermis te organiseren heel beperkt. Zeker nu in de binnenstad op grote schaal gebouwd wordt.

Niet happig

Tegelijk staat de bereikbaarheid van het centrum al onder druk als gevolg van wegwerkzaamheden. De kermis is daarom aangewezen op de Markt en de Ameidewal. Alleen de Ameidewal kan volgens corona-richtlijnen van 5m2 per bezoeker worden ingericht. Gedurende de zomermaanden zijn de kermisexploitanten geïnformeerd over de najaarskermis. Vanwege de coronabeperkingen was toen nog sprake van een afgehekt terrein mét toegangscontrole op de Ameidewal. Veel exploitanten – met name uit de categorie groot vermaak – reageerden toen al niet happig.

Nadat in juli de eerste versoepeling van de coronamaatregelen werd ingevoerd, liepen alle kermisagenda’s heel snel vol. Alleen gemeenten die beschikken over grote, afgezonderde en omsloten terreinen konden exploitanten een plek toezeggen. Tegelijk werden op meer plaatsen kermissen verzet naar september en oktober en in sommige gevallen meteen ook verlengd. In Helmond kan dat niet. Er is geen mogelijkheid om uit te wijken naar een andere, grotere locatie en het idee om de kermis naar het laatste weekend van oktober dan wel half november te verplaatsen bleek evenmin haalbaar.

Te laat

Half september werd duidelijk dat per 25 september de anderhalve-meter beperking zou komen te vervallen. Nu zou in Helmond de Markt ook kermisterrein kunnen zijnn. Te laat. Inmiddels is landelijk echter het aanbod kermissen zodanig dat nog slechts een handvol exploitanten in Helmond heeft ingeschreven. Veel kermisbedrijven zijn op dit moment bezet en kunnen niet op meer plekken tegelijk aanwezig te zijn.

Met een kermis in deze vorm zou het verlies uitkomen op ca 60.000 euro. “Het afgelasten van de najaarskermis is een teleurstelling voor veel mensen in de stad. Wij delen dat gevoel maar kijken ook vooruit.  We gaan samen met de exploitanten kijken hoe we in het voorjaar van 2022 weer een spetterende kermis kunnen neerzetten”, schrijft het college.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *