Zaterdag 25 juni is het, na twee stille corana jaren, dan eindelijk weer zover en zal de nationale Veteranendag ,wederom plaats gaan vinden in Den Haag. Ook voor de organisatie, heeft het weer veel voeten in aarde gehad. Het is bijeenkomst , van een ongekende hoeveelheid militaire Veteranen, die hier de jaarlijkse ontmoeting met elkaar hebben.  Ook burgers uit het hele land, die respect hebben voor wat deze mannen en vrouwen, die veel hebben meegemaakt  en in de waagschaal hebben gezet, hun respect te komen tonen.

Wie, Wat , Hoe

Laten we beginnen met de Veteranendag spreuk en die spreekt voor zich, Wie zijn of haar leven wilde geven voor de Vrede, mag best een dag in het Zonnetje staan “. Alle in leven zijnde Veteranen zijn voor deze dag uitgenodigd, om naar het Malieveld te komen, in den Haag.

Het is een dag waarop fier de Veteranenvlag wappert ,door heel het land. Het is een dag waarop Veteranen, oud en jong, actief dienend en postactief, strak in het pak en bij voorkeur met een glaasje bier in de hand, elkaar weer treffen en hun verhalen delen. Ook vanuit Helmond, zetten vele van de 653 Veteranen, koers richting Den Haag, om hun oude maatjes  weer te ontmoeten en te spreken.

Er zijn er natuurlijk ook een groot aantal Veteranen, die door persoonlijke omstandigheden hier niet bij kunnen zijn  De organisatie verwacht echter, dat er zo’n 80.000 bezoekers op het Malieveld aanwezig zullen zijn.  Om verder nog een aantal cijfers te noemen, die betrekking hebben op deze dag.

Er staan 3 grote tenten, 600 tafel, 7000 stoelen, 8500 nasimaaltijden wordt mee gestart, 100 standhouders.

Aan het defilé doen mee, 3500 militairen en Veteranen verdeeld over 100 detachementen, de veteranen die niet in de parade mee kunnen lopen, worden vervoerd desgewenst, in en op ( historische) militaire voortuigen  en er zijn ook nog eens militaire 17 orkesten, voor de muzikale ondersteuning aanwezig.

18 vaandels

Vanwege de verbouwing van het Binnenhof, zal het officiële gedeelte dit jaar plaats vinden op de Hofvijver. Op de Hofvijver zijn 734 drijvende delen neergelegd,  die de ponton vormen, waarop alles dan daar zal plaats vinden. Hier krijgen de regimenten en korpsen, hun nieuw vaandel opschrift. Onze  koning zal hier op de ponton,  de 18 vaandels gaan verrijken met een nieuw opschrift, vanwege de strijd in Afghanistan.

Vanaf 16.00 uur is er op het Malieveld, het slotconcert van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht, met Alain Clark. Dit Orkest staat onder de bezielende leiding, van Chef-dirigent en oud Helmonder, Patrick Curfs.

Hoe kunt u dit van huis uit mee gaan maken? Op 25 juni, neemt U plaats voor uw televisie en vanaf 12.45 uur  wordt er via NPO 1,  rechtstreeks  verslag gedaan vanuit  Den Haag.

© Tekst en Archief foto’s,  Henk van Dijk

        De Trotse Veteraan

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *