Het was op zaterdag 25 juni eindelijk zover, na de twee stille coranajaren. Niet alleen de veteranen uit alle categorieën van de krijgsmacht, maar ook het publiek uit alle lagen van onze bevolking,  waren met meer dan tachtigduizend personen naar Den Haag gekomen. Ze waren daar om de vele duizenden veteranen een hart onder de riem te steken. Een veel gehoorde uitspraak van het publiek was, ‘nu wordt er plots excuus aangeboden aan DutchBat 3 veteranen, terwijl ze toen volledig in de grond werden geboord, door een regering die dat zonder nadenken deed’.

Er werd gedurende het defilé van alle eenheden geapplaudisseerd. Eerder was dit jaar al het officiële gedeelte. Op de Hofvijver was een ponton van 734 drijvende delen neergelegd waarop de ceremonie kon plaats vinden. Hier kregen de regimenten en korpsen, hun nieuw vaandelopschrift vanwege de strijd die in Afghanistan werd gevoerd. De koning reikte de 18 vaandels uit.

Respect

Het is en blijft een bijeenkomst van een ongekende hoeveelheid militaire veteranen, die hier hun jaarlijkse ontmoeting met elkaar hebben. Van het publiek uit het hele land hoor je ook: “hoe zou er onze wereld er nu uitzien als al deze meer dan honderd en toen duizend mannen en vrouwen, niet hun leven in de waagschaal hadden gezet, voor de vrijheid waarin we nu leven. Uit respect hiervoor zijn we hier en dit willen we hun dan ook laten horen.” Koning Willem Alexander bracht een groet uit aan alle militairen die voorbij marcheerden. Hij stond op een verhoging samen met premier Mark Rutten en Minister van Defensie Kajsa Ollongren.

 Maliveld

Laten we beginnen met de Veteranendagspreuk:Wie zijn of haar leven wilde geven voor de vrede, mag best een dag in het zonnetje staan’. Alle nog in leven zijnde veteranen zijn voor deze dag uitgenodigd en zij willen deze samenkomst met de oude maten in Den Haag, niet missen.

Het is was een dag waarop fier de Veteranenvlag wapperde door heel Den Haag. Het was ook een dag waarop veteranen, oud en jong,  strak in het pak en bij voorkeur met een glaasje bier in de hand, elkaar weer treffen en hun verhalen delen. Ook vanuit Helmond zijn vele van de 653 veteranen, naar Den Haag afgereisd om hun oude maatjes  weer te ontmoeten en te spreken. Het was een fantastische dag, waar door alle veteranen weer reikhalzend wordt uitgekeken naar 2023.

Dagafsluiting

Op het Malieveld werd het hele festijn afgesloten meet een  slotconcert van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht, met Alain Clark. Het orkest stond onder de bezielende leiding, van chef-dirigent en oud-Helmonder, Patrick Curfs.

Veteranen platform Helmond

Er wordt momenteel door enkele Helmondse Veteranen overleg gepleegd met de gemeente, om te komen tot de oprichting van een Helmonds Veteranen platform. Als alles goed blijft gaan, zullen de Helmondse veteranen binnenkort een schrijven ontvangen, waarin het een en ander wordt uit- en voorgelegd. De initiatiefnemers hopen op een goede reactie van de veteranen.

© Tekst en foto’s:  Henk van Dijk

        De Trotse Veteraan

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Gert H.M. Bouten Reply

    Beste Henk, wederom dank voor deze fantastische fotorapportage. Niet alleen een dag van respect, maar ook een indrukwekkende gebeurtenis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.