Natuurvriendelijke aanpak eikenprocessierupsen

De gemeente Helmond gaat op een meer natuurvriendelijke manier de overlast van de eikenprocessierups aanpakken. In de afgelopen twee jaar zijn de eerste stappen gezet met de nieuwe aanpak en er zijn goede resultaten behaald. Dit jaar schakelt de gemeente helemaal over op de natuurvriendelijke methode.

Helmond gaat meer samenwerken met de natuur voor beheersing van de eikenprocessierups. “We doen dit door het planten van meer verschillende soorten bomen en het creëren van meer natuur”, licht wethouder Arno Bonte toe. “We zorgen voor betere omstandigheden voor de natuurlijke vijanden van de eikenprosessierups, zoals mussen, mezen en vleermuizen. Door voldoende natuurlijke vijanden kunnen we plagen met de eikenprocessierups voorkomen.”

In de afgelopen twee jaar heeft het werken met aangepast maaibeheer en vlinderfilterhotels zijn succes bewezen. Uit monitoring blijkt nu dat er op veel plekken in Helmond genoeg natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aanwezig zijn. Dit zijn bijvoorbeeld insecten zoals sluipwespen en gaasvliegen. En vogels en vleermuizen die graag de vlinders van de eikenprocessierups eten. Op basis van de uitkomsten van recente inspecties verwacht Bonte dat er in 2023 weinig eikenprocessierupsen zullen zijn. “Daarom stoppen we met preventief spuiten. Zo voorkomen we dat we de natuur beschadigen.”

In de periode van mei tot juli maken eikenprocessierupsen nesten. In die periode hebben ze ook brandharen die bij mens en dier irritatie kunnen geven. Om overlast te voorkomen, laat de gemeente nesten in drukke gebieden weghalen. Inwoners die een nest tegenkomen, kunnen daarover een melding doen via www.helmond.nl\rupsen. Hier vind je ook alle informatie over de aanpak van de eikenprocessierups in Helmond.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Gemeente Helmond afd. Persdesk

Bron: Gemeente Helmond afd. Communicatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *