Niet iedereen blij met maaibeleid in Helmond

Er wordt inmiddels op verschillende plekken gemaaid in Helmond en daar is niet iedereen blij mee. Via sociale media komen er verschillende oproepen voorbij of de gemeente het maaibeleid niet kan aanpassen omdat in deze tijd maaien slecht zou zijn voor de flora en fauna. Landelijk is er ook een actie: #Maaimeiniet. Dat is een oproep om tijdens het broedseizoen in ieder geval in mei nergens te maaien. 

Dat is niet gelukt in Brandevoort. Uit een bericht op social media blijkt dat daar bijvoorbeeld een berm langs het spoor vol bloemen en planten plat gemaaid werd, omdat dit nou eenmaal onderdeel is van het maaibeleid.

Eerder is er ook al in die buurt een rietkraag gemaaid, zoals op de foto boven dit artikel is te zien.  Bewoners hadden dat aangekaart en buurtbewoonster Lara Tamarinof (Raadslid groen Links) zocht uit waarom dat gebeurde in mei en niet veel later in het jaar, zoals afgesproken.

Niet de gemeente maar andere aannemer

Volgens Tamarinof was het in dit geval niet de gemeente die het riet maaide. “Het blijkt een andere aannemer, begreep ik.  De aannemer is gebeld dat hij teveel maait en de rietkraag moet laten staan. Het staat nu als bloemrijk grasland – dus twee keer maaien – in het systeem, tot aan de oever. Dat is omdat het rietveld nog nieuw is.  Ze gaan het nu anders in het systeem zetten.”

Reactie van de gemeente

De gemeente laat desgevraagd het volgende weten over de maaikwestie: “Op dit moment wordt in de gehele stad de eerste ronde van het twee keer maaien en ruimen uitgevoerd van grasstroken. Hieronder vallen ook grasstroken in de nabijheid van waterlopen en vijvers. In deze stroken groeit ook riet, wat nu dus mee afgemaaid wordt. Hierbij houden we rekening met de aanwezige flora en fauna. Zo blijft er bijvoorbeeld 20 procent van het riet staan en checkt de aannemer vooraf of er broedende vogels zijn die niet verstoord mogen worden.”

Uit het antwoord van de gemeente blijkt dat de ‘vanuit ecologisch oogpunt het liefst zo min mogelijk wordt gemaaid’. “Maar vanwege verkeersveiligheid zijn we genoodzaakt om langs wegen en bij kruisingen extra te maaien om het overzichtelijk te houden. Bij de tweede maaironde blijft ook daar 20 procent staan voor schuilgelegenheid en voedsel voor dieren en insecten.”

In Brandevoort werden de oevers van waterlopen al schoongemaakt. (foto: Erwin Peek)

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Liam Toll - Redactie

Liam Toll volgt namens DitisHelmond de Helmondse politiek, schrijft verhalen en houdt interviews voor de nieuwsuitzendingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *