Nieuw boek Tahné Klein “Stilte heeft het laatste woord”

Nu de lockdown op zijn einde loopt begint het veelbeloofde ‘nieuwe normaal’. Maar hoe lang duurt het voordat nieuw en oud weer samenkomt? Kunnen we ons over 5 jaar nog die tijd herinneren dat iedereen om 21.00 uur verplicht binnen zat? En dat de plaatselijke kledingzaak alleen op afspraak te bezoeken was? Fotograaf Tahné Kleijn maakt er een fotoboek van als belangrijk tijdsdocument.

Tahné, Helmondse fotograaf en voormalig stadskunstenaar, is al vanaf de eerste dag met de coronacrisis bezig. Eerst om de plaatselijke ondernemers een hart onder de riem te steken en later om de bizarre tijd in beeld te brengen. Dat deed zij onder andere in opdracht van Museum Helmond dat haar vroeg voor een solo-expositie over de crisis. Deze serie, met als titel ‘stilte heeft het laatste woord’ hangt vanaf 10 april klaar in de Kunsthal, al is hij, geheel passend binnen het thema, de eerste 8 weken dicht geweest.

Fotograaf Tahné Klein

Meer

Hoewel de expositie loopt tot 5 september dit jaar wist Tahné meteen dat ze iets unieks in handen had. Want hoewel de eerste reacties allemaal positief waren vielen vooral de ‘Oh ja’ en ‘dat was ik alweer vergeten’ haar het meeste op. Terwijl de pandemie nu al wordt omgeschreven als de grootste crisis van onze eeuw verbaast het de fotograaf hoe aanpassingsgezind iedereen is. “Een avondklok? Daar rellen we een weekje om en daarna blijft veruit het grootste deel van de bevolking braaf thuis. Kroegen dicht? Niet leuk, maar wat moet dat moet. Mondkapjes? Liever niet, maar verplicht is verplicht. Na een kleine maand liep iedereen al met een grote boog om elkaar heen en menig Nederland krijgt nu al de kriebels als ze grote menigtes bij elkaar zien op tv. Toch kan niemand wachten tot ze het zelf ook weer kunnen doen”, zegt de fotograaf.

Tijdsdocument

Tahné zelf had na al die aanpassingen behoefte aan één handig overzicht. Een herinnering die nog generaties kunnen gedeeld worden. Met die reden ging het fotograferen door. Binnen Helmond, maar ook op andere locaties in Noord-Brabant, de provincie waar de pandemie 1,5 jaar geleden begon. In een fotoboek laat zij alle fases zien: van de eerste besmetting tot de vaccinaties en oma die, na 16 maanden, haar kleinkind eindelijk weer in de armen sluit. In ruim 100 foto’s verdeelt over 200 pagina’s aangevuld met aangrijpende verhalen en belangrijke cijfers neemt zij de kijker nog één keer mee door de pandemie. Van teddyberen voor het raam en #ikdoennietmeermee tot lege kroegen, thuisonderwijs en de IC.

Crowdfunding

Via een crowdfunding hoopt Tahné nu genoeg geld op te halen om het boek te laten drukken. In ruil hiervoor kunnen donateurs kiezen uit diverse tegenprestaties. Van een gesigneerd exemplaar van het boek tot lezingen of een foto voor aan de muur. Stilte heeft het laatste woord is het eerste solo-fotoboek van Tahné Kleijn en ligt naar alle verwachting medio augustus in de winkels.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *