Woensdagmorgen 15 december heeft  wethouder Erik de Vries de eerste nieuwe boom in de Bundertjes aangeplant. Hij was goed voorbereid op zijn werkomstandigheden hier, want hij had zijn laarzen al aangedaan. De Bundertjes is een prachtig natuurgebied waar veel Helmonders graag komen genieten. Vooral in coronatijd werd duidelijk dat een groene omgeving extra belangrijk is.

In De Bundertjes bevinden zicht diverse oude en monumentale lanen, hoofdzakelijk bestaande uit populieren, abelen en een aantal eiken. Door stormachtige omstandigheden en leeftijd, zijn de afgelopen jaren op verschillende locaties diverse laanbomen omgewaaid.

Verjongen van het gebied

Veel andere bomen zijn helaas ook in slechte staat. Om die reden heeft men het “Lanenplan De Bundertjes “ontwikkeld. In drie fasen worden, met telkens vijf jaar ertussen (2021, 2026 en 2031, zie ook de kaart in de bijlage) de slechtste bomen gekapt en worden er weer  nieuwe bomen aangeplant. Het doel is de monumentale laanstructuur te behouden en te verjongen. In oktober van dit jaar  zijn er al 69 bomen gekapt. Daarbij is vooral gekeken naar de veiligheid en daarom zijn de slechtste bomen toen al gekapt. Hierbij houdt de gemeente ook nadrukkelijk rekening met de dieren die in het gebied leven. In deze decembermaand  en vervolgens januari 2022 als de bomen in winterrust zijn, worden al 93 nieuwe bomen terug geplant. Er is gekozen voor de inheemse boomsoort zwarte populier. Deze soort hoort van oorsprong thuis in beekdalen, zoals de Bundertjes. Op het kaartje is te zien, welke lanen als eerste aan de beurt zijn. Er was bovendien ook nog een mooi gezelschap natuurvrienden van onder meer het IVN aanwezig.

© Tekst en foto’s: Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 2 reacties

  1. Marleen Klaus Reply

    Mooi initiatief, het is een prachtig gebied. Ik wandel er vaak, voor mij is het ook lekker dichtbij.

  2. Gert H.M. Bouten Reply

    Beste Henk,
    Dank voor deze rapportage.
    Een fantastisch initiatief, dat ik van harte onderschrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.