Het nieuwe Jan van Brabant College komt op het huidige parkeerterrein van De Cacaofabriek in Helmond. De bouw begint in 2025; twee jaar later krijgen 900 leerlingen les op de Suytkade. Het gemeentebestuur en de middelbare school presenteerden donderdag de locatie voor de nieuwbouw. De geraamde bouwkosten vallen met ruim 28 miljoen veel hoger uit dan het krediet van ruim 19 miljoen euro, dat eerder door de gemeenteraad was goedgekeurd.

Het nieuwe schoolgebouw wordt drie verdiepingen hoog met een mogelijkheid om er in de toekomst een vierde laag op te bouwen. Onder de school komt een fietsenstalling. Ook bezoekers van De Cacaofabriek kunnen hier hun fiets kwijt. Het is de bedoeling dat alle parkeerplaatsen die verdwijnen ook terugkomen in de wijk. Er komen dus voldoende plaatsen voor De Cacaofabriek, de school en bezoekers van de naastgelegen waterburcht 7. De heuvel naast de toekomstige school, rondom de kraanbaan, wordt groener ingericht. Er zijn plannen voor een buitenpodium.

Veel hogere bouwkosten

Dat de totale kosten voor de nieuwbouw vallen bijna 11 miljoen hoger uit, dan eerder gedacht. Volgens onderwijswethouder Dortmans heeft dat vooral te maken met de gestegen bouwkosten. “Daar zijn we zes miljoen euro aan kwijt. Verder wordt de school iets groter dan eerder voorzien en zullen extra kosten gemaakt worden voor infrastructuur.” Twee kruispunten op de toegangswegen tot de school moeten aangepast worden”.

Locatie Suytknoop valt af

Aan de locatiekeuze is een haalbaarheidsonderzoek voorafgegaan, waarbij acht locaties zijn onderzocht. Twee plaatsen bleven na uitgebreid onderzoek over; De locatie Suytknoop (bij het Fletcher Hotel) dat eerder nog de voorkeur had van de gemeenteraad viel uiteindelijk af. Een school zou daar de groei van bedrijventerrein Hoogeind in de weg staan en de aanleg van een heel nieuwe infrastructuur met bijvoorbeeld fietspaden zou te duur zijn.

Het nieuwe schoolgebouw pas in het huidige bestemmingsplan van de Suytkade.

Onderwijs past in bestemmingsplan

Volgens wethouder Dortmans is de nu gekozen locatie aan de Cacaokade ondanks de hoge kosten toch goedkoper. “Op de Suytkade past onderwijs bovendien in het bestaande bestemmingsplan en daardoor kan de school relatief snel gebouwd worden.” Verder is rekening gehouden met verkeersveiligheid, milieu en bouwsnelheid.

De nieuwe directeur van het Jan van Brabant College, Linda Duijff is heel blij met de gekozen plaats. “Cultuur staat hoog in het vaandel op onze school. Deze locatie geeft ons de mogelijkheid om samen te werken met De Cacaofabriek en dat is heel fijn. De eerste oriënterende gesprekken zijn al begonnen.”

De gemeenteraad van Helmond neemt uiteindelijk een besluit over het voorstel van B&W voor de locatiekeuze, de kosten en de nieuwbouwplannen van het Jan van Brabant College.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Dit is Helmond Paul van Asseldonk - Redactie

redacteur/verslaggever Dit is Helmond

Dit artikel heeft 2 reacties

 1. Eric Reply

  Wat een enorme fout die hier gemaakt wordt. Tempo prefereren boven verstand.
  Wie bouwt er een middelbare school op 50 meter afstand van een spoorwegovergang.
  Vervolgens moeten een gigantisch aantal leerlingen die overgang passeren. Het onderwijs centreren achter de Lidl bij Yuverta is een veel logischere plaats. Een goede tunnel onder het spoor ligt er al. Bovendien een eenvoudige doorsteek vanuit de huidige locatie. Ook zouden auto’s vanuit de zijde van het industrieterrein een perfecte ontsluitingsweg kunnen vinden.

  • Lieke Reply

   Ik denk dat je middelbare scholieren wat hoger in mag schatten. Als ik als meisje van 4 jaar op weg naar de kleuterschool een drukke spoorwegovergang veilig over kon steken, kunnen pubers van nu dat ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *