
Nieuwe omgevingsmanager Centrum 2030: ‘Tolk tussen gemeente en inwoners’
Helmond kent sinds kort een omgevingsmanager Centrum 2030. Deze rol wordt vervuld door Annet Wilbers. Zij fungeert als aanspreekpunt als het gaat om de planning, impact en uitvoering van werkzaamheden in Helmond. Hoewel ze nog maar pas deze rol bekleedt, weten mensen haar al te vinden. “In deze rol ben ik een soort tolk die informatie van buiten naar binnen brengt en vice versa.”
Er wordt volop gewerkt in Helmond. Het Burgemeester Geukerspark ging bijvoorbeeld recent op de schop. En er staan nog veel meer projecten op de planning. Werkzaamheden die een grote impact hebben op de stad vragen om een goede planning. Zo moeten er onder meer kabels en leidingen verlegd worden, waardoor straten opengebroken moeten worden. “Dat levert overlast op voor de omgeving. Het is zaak om helder te communiceren wat er op stapel staat en wat voor impact dat heeft op de omgeving”, stelt wethouder Erik de Vries van centrumzaken.
Vrij nieuw
De titel omgevingsmanager Centrum 2030 is vrij nieuw. “In deze rol ben ik een soort tolk die informatie van buiten naar binnen brengt en vice versa. Het is mijn taak om inwoners en de gemeente met elkaar in contact te brengen. En al hun behoeftes in kaart te brengen. Zo wordt duidelijk wat de verwachtingen en verlangens van alle partijen zijn. Daar kan dan vervolgens slim op worden ingespeeld.”
Eerstelijns contactpersoon
De eerste weken ging Wilbers aan de slag met een verkenningsronde: “Ik ben me gaan verdiepen in de stad en sprak onder meer met bewoners en ondernemers. In mijn rol ben ik een soort tussenpersoon en breng ik inwoners, ondernemers en gemeente bij elkaar. Als het om werkzaamheden in het centrum gaat, ben ik de eerste contactpersoon.”
Inloopspreekuur
In de Helmondse bibliotheek kun je tijdens een inloopspreekuur bij haar binnenlopen met vragen. “Deze inloopuren worden goed bezocht. Dat is een goed teken, want dat houdt in dat mensen me weten te vinden. Er is ook interesse in de werkzaamheden en wat de mogelijke impact daarvan is. Mensen zijn benieuwd wat er in hun achtertuin op stapel staat. Het fijne van deze inloopuren is ook dat ze in de bieb plaatsvinden. Want daar stappen mensen vaak sneller naar binnen dan bij het gemeentehuis”, verduidelijkt Wilbers,
Communicatie
Verder kunnen inwoners vragen per mail of telefonisch aan haar stellen. “Krijgt de gemeente een melding over projecten in de stad, dan komt die automatisch ook bij mij terecht. Het centrum moet bijvoorbeeld altijd bereikbaar zijn voor hulpdiensten. Maar ook voor vervoersbedrijven en toeleveranciers. Ondernemers zijn afhankelijk van transporteurs, dus die moeten altijd in het centrum kunnen komen. Het is belangrijk om met alle partijen in gesprek te blijven. Want zo blijf je overzicht houden en kun je zaken op elkaar afstemmen”, zegt ze.
Impact
Niet alleen in het centrum is goede communicatie tussen gemeente en ondernemers en burgers belangrijk. Op voorhand bekijkt Wilbers wat de impact van werkzaamheden en projecten is: “In de ontwerpfase kijken we al wat nodig is en hoe we werk met werk kunnen maken. Bijvoorbeeld door bewonersavonden te combineren, of door rioolwerkzaamheden in tijd naar voren te halen. Zo kan de gemeente tijdig contact opnemen met alle betrokkenen en hen informeren wat de plannen zijn.”
Overlast
Het idee is dan om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk overlast ontstaat voor omwonenden. Wethouder de Vries: “Overlast kunnen we niet voorkomen. Maar door inwoners en ondernemers tijdig te informeren en betrekken proberen we dit zoveel mogelijk te beperken.”
Foto: Gemeente Helmond
Tip de redactie
Ditishelmond.nl
Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Altijd Dichtbij!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00