NK Tegelwippen

Het was me al eens vaker opgevallen, Helmond vergrijst. En in een rap tempo. Niet dat mijn vrouw en ik tijdens onze covidwandelingetjes door de wijk alleen maar grijze koppen tegenkomen. Nee, ik heb het hier over de Helmondse variant van Dikke Leo’s wereldhit: ‘Tegel d’r in, plantje d’r uit’.

Natuurlijk kan dat niet zonder de hulp van de Grote Grindspecialisten. Die hypocriete hoveniers met ronkende slogans op hun bedrijfswagens als ‘Bel Sjaak, dé groene goeroe voor uw tuin’. Even uw voortuin met de grond gelijk maken, worteldoekkie, paar kuubjes watervasthoudend grind erop en voor de finishing touch een roestbruine cortonstalen bak met wat winterharde violen. En klaar is ie die onderhoudsarme tuin. Dáár hoef je je grijze vingers niet meer aan te branden!

Bah! Gauw die tegeltax – het stenigen 2.0 – maar invoeren, is mijn idee. Het stadsbestuur denkt daar toch anders over. Met zachte hand wil ze met een heus aanvalsplan – Operatie Steenbreek – haar inwoners verleiden tot het vergroenen van voortuinen en het aanleggen van geveltuintjes. De actie ondersteunend met heuse vouchers voor plantjes en met – indien gewenst – professionele hulp van diezelfde Grote Grindspecialisten die – als de groene goeroes het zo uitkomt – geen verschil wensen te maken tussen grijs grind of groene geraniums. Hoezo klimaatbestendig? Eúrobestendig zul je bedoelen. De plaatselijke politiek schaarde zich op een enkele kanttekening na massaal achter dit sympathieke plan. De voorzitter van de commissie concludeerde dan ook: hamerstuk.

Dat zo’n 40% van de Helmonders die hele klimaatbusiness geen reet interesseert, of op z’n minst nogal wat bedenkingen heeft, was wel een dingetje. Maar… daar was dan nog het altijd opwindende NK Tegelwippen 2021. Mijn advies om die 40% over de streep te trekken: schrijf je snel in Helmond. Het is nooit te laat voor een goeie wip!

Henk Klarenbeek

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Henk Klarenbeek - Redactie

Henk Klarenbeek Afd. Redactie Politiek

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Fractie 50PLUS Helmond Reply

    Dat was exact waar de fractie 50PLUS in de adviescommissie van 8 april 2021 om gevraagd heeft aan wethouder Erik de Vries: laat Helmond vanaf nu meedoen aan het NK Tegelwippen. De wethouder gaat er over nadenken! En de fractie 50PLUS zal hem er aan herinneren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.