Nog kaartjes te koop voor concert Holland Baroque

Lambertus Concerten presenteert op woensdagavond 16 december kerstmuziek door het bekende ensemble Holland Baroque. Liefhebbers kunnen fysiek bij het concert aanwezig zijn, maar wel volgens de regels van het RIVM. Dus, er zijn maar weinig plaatsen beschikbaar, wees er snel bij.

Op het programma staat muziek volgens de kerstnachtmis in de zeventiende-eeuwse Nederlanden. Plaats: Trudokerk, Dorpsstraat 34 te Helmond/Stiphout. Aanvang 20.00 uur. Entree: €12,50 tot €17,50.

Moeiteloos en zuiver klinken soepele vrouwenstemmen in de ruimte. Met gregoriaanse klanken overbruggen zij lang vervlogen tijden. Aanwezigen kunnen het leven van novicen, zusters en monniken op de voet volgen en wanen zich in een 17e-eeuwse kerstnachtmis. Je kunt je als het ware terugtrekken in een wereld van kloostermelodieën, omlijst door de zilveren klank van violen, gamba’s, harpen en andere barokke weelde. Op het repertoire staan werken van o.a. Jan Bap tist Verrijt en Benedictus Buns in reconstructies van Judith en Tineke Steenbrink.
Ensemble Holland Baroque zoekt dwarsverbanden met hedendaagse muziek en daagt zichzelf steeds opnieuw weer uit in muzikale avonturen. De musici werken samen met nationale en internationale grootheden, zoals Eric Vloeimans en Christina Pluhar. Vorige maand waren ze, samen met Avi Avital, nog te gast op NPO2 bij het muziekprogramma Podium Witteman.

Kerstprogramma

Nu spelen ze een kerstprogramma volgens de 17e-eeuwse Nederlandse kloostertraditie. Buns, Benedictus à Sancto Josepho (1642-1716), geestelijke, componist en behorend tot de Karmelietenorde van Geldern (bij Kevelaer) en Boxmeer, was de belangrijkste Nederlandse componist in de tweede helft van de zeventiende eeuw. Hij componeerde in de stijl van de Venetiaanse School en zijn werk toont overeenkomsten met dat van grote componisten als Monteverdi, Charpentier en Corelli. Beluister bijvoorbeeld eens zijn hemels klinkende Ave Maria.
Van de van oorsprong Brabantse componist Jan Baptist  Verrijt (Oirschot,1600- Rotterdam 1650) zijn minder werken overgeleverd, maar zeker niet minder van kwaliteit. Hij bespeelde als organist ook de orgels van Weert, Leuven en, van de destijds al beroemde, Sint-Jan in Den Bosch. Hij studeerde verder bij de Utrechtse stadbeiaardier Jacob van Eyck en eindigde zijn loopbaan in Rotterdam. De enig overgebleven bundel muziekstukken is zijn Flamma Divinae met 18 motetten en 2 missen, in Italiaanse polyfone concertato-stijl, waarvan er enkele door de zussen Steenbrink prachtig zijn gereconstrueerd.
Kortom: een uitzonderlijk concert in alle opzichten, van regionale componisten en door musici die warmte en sfeer brengen uit de barokke kersttijd.
Voor de meest actuele informatie: www.lambertusconcerten.nl

Dit concert wordt uitgezonden op eerste kerstdag om 14.00 uur met een herhaling om 20.00 uur via het tv-kanaal van DitisHelmond (zie eerder bericht op deze site).

Het tweede concert van Música Temprana dat morgen, 12 december wordt uitgevoerd in de Trudokerk, is al uitverkocht. Dat concert wordt op tweede kerstdag uitgezonden, op dezelfde tijden.

Holland Baroque. Foto: Wouter Janssen

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *