Nog plek voor 100 vluchtelingen in voormalig Knippenbergcollege

In de vier opvanglocaties in Helmond verblijven op het moment 144 vluchtelingen uit Oekraïne. Bij particuliere gastgezinnen verblijven nog 174 personen. De aantallen zijn gebaseerd op het aantal inschrijvingen in de registratie van de gemeente. In de opvanglocatie aan de Nachtegaallaan (voormalig Dr. Knippenbergcollege) kunnen nog ongeveer 100 vluchtelingen opgevangen worden. Helmond onderzoekt verder mogelijkheden voor extra opvang van asielzoekers, naast de al bestaande tijdelijke opvang van 40 jongeren.

Vluchtelingen die de afgelopen dagen zijn aangekomen, worden zo snel mogelijk ingeschreven. Deze en komende week worden nog gefaseerd vluchtelingen ondergebracht in de oude Knip.

Opvang vluchtelingen uit andere landen

De opvang van vluchtelingen uit Oekraïne blijft hard nodig. Daarnaast neemt de druk toe om ook asielzoekers en statushouders uit andere landen op te vangen. Het aanmeldcentrum in Ter Apel zit te vol met asielzoekers en de doorstroom van statushouders uit de Azc’s is te laag.

Ook Helmond krijgt de vraag om locaties die al in beeld waren voor de opvang van Oekraïners (tijdelijk) te gebruiken voor de noodopvang voor een paar maanden van asielzoekers. Voor deze Veiligheidsregio wordt ook gezocht naar de mogelijkheden van crisisopvang. Dat betekent opvang binnen 24 uur die beschikbaar is voor maximaal een week (onder beheer van de gemeente). Hiermee komt er wat lucht voor het aanmeldcentrum in Ter Apel, zodat daar ook weer sprake kan zijn van een humane opvang en ze geen asielzoekers hoeven te laten slapen op stoelen of in de open lucht.

Vanwege deze problematiek onderzoekt Helmond de mogelijkheden voor extra opvang in de stad, naast de al bestaande tijdelijke COA opvang van 40 jongeren aan de Mierloseweg.

Statushouders

Ook heeft Helmond toegezegd opvangmogelijkheden te verkennen voor het plaatsen van statushouders (voorzien van een verblijfsvergunning). In deze regio wordt al gebruik gemaakt van een locatie voor tussenopvang van statushouders in Veldhoven. Hierdoor is er geen directe vraag naar een extra tussenopvang. Als gemeente ligt Helmond op schema wat betreft de door het Rijk gestelde taakstelling voor het plaatsen van statushouders.

Met betrekking tot de taakstelling van het eerste half jaar zijn er al 44 van de 53 geplaatst en er is in samenwerking met de corporaties een woningaanbod voor het nog plaatsen van 29 statushouders.

Op dit moment wordt uitgewerkt op welke manier Helmond aan de opvang vanuit vluchtelingen uit andere landen invulling gegeven kan worden.

Locatie opvang vluchtelingen in de oude Knip (foto: Henk van Dijk)

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.