Nu al veel vuurwerkoverlast in Helmond

De gemeente Helmond ontvangt nu al veel meldingen over vuurwerkoverlast. In de wijken en binnenstad van Helmond zijn volgens bewoners eigenlijk al het hele jaar door harde knallen te horen. Op social media wordt er regelmatig over geklaagd. Nu al, voor het Nieuwjaar is zijn we ruim twee maanden verder. 

Deze maand blijken er al 58 meldingen over vuurwerkoverlast te zijn. De gemeente vraagt mensen overlast door vuurwerk te melden. Zo probeert de gemeente een helder beeld te krijgen van de overlastgebieden. Daarop kan dan handhaving worden afgestemd. De gemeente zegt niet in te kunnen schatten of het afknallen van vuurwerk erger wordt.

Klachten

Veel Helmonders vinden dat blijkbaar wel. Dat is duidelijk te zien op bijvoorbeeld Twitter: “We zijn nu aangekomen op een punt dat op dinsdagochtend om 09:45 uur groot illegaal vuurwerk wordt afgestoken midden in de winkelstraat. We zijn al gewend het iedere avond te horen, maar dit is nieuw. #Helmond is één grote speeltuin waarin alles kan en mag.”

“Alle remmen weer los vanavond. #Helmondoost. Denk zal het maar weer ff melden hier. Zal wat worden de komende maanden..”

In juni was het goed raak. Misschien wel de minst verwachte maand om vuurwerk af te steken, maar voor een groep Helmondse jongeren niet. In de avond van 23 juni misdroegen meer dan 100 jongeren zich urenlang op straat. Ze gooiden met stenen naar de politie en staken vuurwerk af. Zes jongeren werden gearresteerd.

Een paar dagen geleden op Twitter: “Wat een knal weer. Hart sloeg over. Alweer elke avond raak.”

De gemeenteraadsleden, maar ook de burgemeester lieten vorige week tijdens een vergadering blijken ook al moe te zijn van al de overlast. Er is gesproken over meer vuurwerkvrije zones of eventueel extra cameratoezicht in de stad. De fractie 50PLUS heeft gepleit voor een algeheel vuurwerkverbod.

Melden

Mensen kunnen hun vuurwerk-klachten melden via de app ‘Mobile Alert’ (Intergraph Corporation). Hierop kunnen ze aangeven op welke locatie ze vuurwerk buiten de afsteektijden horen. De app is te downloaden via App Store of Google Play.

Ook via de website van de gemeente Helmond kan overlast worden doorgegeven: http://helmond.nl/meldpunt

De politie en de boa’s van het team Toezicht en Handhaving van de gemeente controleren de komende tijd strenger op het afsteken van vuurwerk. Wethouder Erik de Vries zei dat ook woensdagavond tijdens een livesessie over corona op Facebook waarin hij antwoord gaf op vragen van inwoners. Vuurwerk had dan wel niks met corona te maken, maar hij zei dat het de aandacht had.

De toegestane afsteektijden zijn van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Volgens veel inwoners lijkt het in verschillende wijken van Helmond echter elke dag Oud en Nieuw.

Afbeelding: Gemeente Helmond

Een met vuurwerk opgeblazen prullenbak in de wijk Rijpelberg. Foto: via Facebook

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Toon van de Wijk - Redactie

Toon van de Wijk "de Toon van de Wijk"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *