Ode aan hiphop tijdens Urban Matterz Festival

Hiphop bestaat vijftig jaar en dat gaat niet onopgemerkt voorbij tijdens de zevende editie van het Urban Matterz Festival komend weekeinde. In De Cacaofabriek staan zaterdagavond hiphoplegendes op het podium tijdens het Urban Matterz Oldskool Hiphop Concert. Op zondag kan het publiek in en rondom de Helmondse cultuurtempel kennis maken met talloze facetten van de urban- en hiphopcultuur.

Unieke optredens

Tijdens het Oldskool Hiphop Concert zijn er unieke optredens door de allergrootsten uit de Hiphopgeschiedenis: onder andere Sugar Hill Gang, Melle Mel & Scorpio, Sparky-D, Soul Sonic Force, DJ Too Tuff, Speed en Kurtis Mantronik geven shows. Bijna allemaal hebben ze klassiekers op hun naam staan: Rappers Delight, The Message, Planet Rock, White Lines en nog veel meer. De zaal gaat zaterdag om 18.00 uur open. Er zijn nog tickets te koop.

Festivalzondag is gratis

Zondag is het Urban Matterz Festival in en rondom De Cacaofabriek gratis toegankelijk. Van 10.00-18.00 uur zijn er spectaculaire Urban Matterz Dance & Beatbox Battles, Sports, Art en nog veel meer. Niels on Wheels Vink en wethouder Van Dijk geven om 13.30 uur het officiële startschot voor het festival.

Inclusief en voor iedereen

De organisatie heeft het terrein zoveel mogelijk rolstoeltoegankelijk gemaakt. Dit jaar zal bij urban sports, dance en ook bij graffiti de nadruk komen te liggen op inclusiviteit. Iedereen moet kunnen meedoen. Jong en oud, mét of zonder beperking. Hiervoor is Urban Matterz een samenwerking aangegaan met Helmond Toegankelijker, het Wheelchair Skills Team, Uniek Sporten de Peel en Jibb+ Helmond. De organisaties willen samen bezoekers laten ervaren hoe je, met en zonder beperking, obstakels kunt overwinnen.

Mét en zonder beperking kun je meedoen aan Urban Matterz.

Dance- en beatbox battles
In de foyer van De Cacaofabriek kun je terecht voor vrijwel non-stop actie tijdens meerdere vormen van explosieve dance-battles. Nieuw dit jaar is de ‘city2city battle’, waarbij crews uit binnen- en buitenland de (woorden)strijd met elkaar aangaan. De Popzaal vormt het decor voor internationale en Nederlandse beatbox-artiesten. Er zijn dan namelijk twee competities; de Urban Open (solo) en het Nederlands kampioenschap Tagteam (duo’s).

Beatbox-battle

Nog veel meer

Er zijn allerlei sporten te zien als streetball, freerunning en panna. Ook alle populaire onderdelen van de afgelopen edities zullen weer aanwezig zijn. Dat betekent dus veel BMX-, step- en skatespektakel. Verder vinden de Artist Talks plaats onder leiding van Willem Brouwer en zijn er daarnaast hiphop-movies en een market. De foto-expo ten slotte is al vanaf 31 augustus geopend.

BBC op bezoek

De Britse omroep BBC stuurt bovendien een groot team om exclusieve beelden te schieten tijdens het festival. Ze werkt aan een documentaire die ‘50 years of Hiphop’ in beeld brengt en de essentie weergeeft van hiphop en urban in al zijn vormen in Europa.

Kopfoto: Facebook Urban Matterz

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Dit is Helmond Paul van Asseldonk - Redactie

redacteur/verslaggever Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *