4 tips om je woning duurzamer te maken!

Duurzaamheid is een thema dat steeds belangrijker wordt in onze samenleving. We willen graag ons steentje bijdragen aan een beter milieu en daar hoort ook een duurzamere woning bij. Maar hoe pak je dat aan? In dit artikel geven we enkele tips om je woning duurzamer te maken.

Tip 1: Isoleren

Door te isoleren houd je de warmte binnen en bespaar je op je energierekening. Er zijn verschillende manieren om te isoleren, waaronder het isoleren van de spouwmuren. Maar wat is een spouwmuur precies? Een spouwmuur is een constructie bestaande uit twee muren met daartussen een open ruimte, de spouw genaamd. Deze ruimte kan geïsoleerd worden door isolatiemateriaal in de spouw te plaatsen. Het isoleren van spouwmuren is een effectieve manier om warmteverlies te verminderen en de energie-efficiëntie van je woning te verbeteren. Bij het nemen van isolatiemaatregelen is het ook goed om op de hoogte te zijn van eventuele subsidies die beschikbaar zijn. In 2023 zijn er verschillende subsidies en financiële ondersteuningsprogramma’s beschikbaar om huiseigenaren aan te moedigen om energiebesparende maatregelen te nemen. Een voorbeeld is de 

ISDE subsidie 2023 (Investeringssubsidie Duurzame Energie), die bedoeld is om de aanschaf van duurzame energieopwekkers en energiebesparende maatregelen te stimuleren. Deze subsidie kan van toepassing zijn op bepaalde isolatiemaatregelen, afhankelijk van de specifieke criteria en voorwaarden die op dat moment van toepassing zijn.

Tip 2: Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een goede manier om duurzame energie op te wekken. Met zonnepanelen op je dak kun je zelf energie opwekken en zo besparen op je energierekening. Daarnaast is het ook nog eens goed voor het milieu. Het aanschaffen van zonnepanelen is een flinke investering, maar je verdient het op den duur weer terug. Bovendien zijn er ook subsidies beschikbaar voor het plaatsen van zonnepanelen. Informeer bij de gemeente of er subsidies beschikbaar zijn in jouw regio.

Tip 3: LED-verlichting

LED-verlichting is niet alleen energiezuinig, maar gaat ook nog eens veel langer mee dan traditionele gloeilampen. Door over te stappen op LED-verlichting bespaar je niet alleen energie, maar ook geld. LED-verlichting is inmiddels in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. Zo kun je LED-lampen kopen die niet te onderscheiden zijn van gloeilampen, maar dan zonder het hoge energieverbruik.

Tip 4: Waterbesparing

Water is een kostbaar goed en het is belangrijk om er zuinig mee om te gaan. Er zijn verschillende manieren om water te besparen in huis. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een waterbesparende douchekop of toilet. Ook kun je ervoor kiezen om regenwater op te vangen en te gebruiken voor het besproeien van de tuin of het wassen van de auto. Dit is niet alleen duurzaam, maar ook nog eens goedkoper dan het gebruik van kraanwater.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Jason Gerritsen

DitisHelmond medewerker: video-journalist - IT ondersteuning Gepassioneerd, enthousiast, gedreven.