Bedrijfsafval inzamelen: praktische tips en informatie

Het maakt niet uit of jouw onderneming groot of klein is. Je zal altijd bedrijfsafval produceren. Dit is al het afval dat van bedrijven, overheden en organisaties komt. Het is zelfs zo dat dit het grootste gedeelte van het afval in Nederland vormt. Het is dus ook essentieel dat je zaken zoals plastic afval op de juiste wijze laat inzamelen. Daarover leer je hier meer.

De wetgeving

Wanneer je wilt beginnen met het inzamelen van bedrijfsafval, is het goed om de wetten en regels goed te leren kennen. Dit kan bijvoorbeeld met de hulp van een specialist als Milieu Service Nederland. Het is bijvoorbeeld belangrijk om de speciale regels per afvalsoort te kennen. Dan weet je ook direct zeker dat deze op de juiste wijze kunnen worden afgevoerd, zodat je een boete voorkomt. De juiste soorten en de juiste afvoer horen bij elkaar.

Letten op het milieu

Het is belangrijk om alles goed in te zamelen. Zo is het te scheiden en recyclen. Veel materialen zijn namelijk geen afval, maar bruikbare grondstoffen door recycling. Dit is veel beter voor het milieu dan wanneer je het zo laten verbranden. Daarom moet je dit dus ook altijd goed verzorgen. Bovendien is het ook slim om te kijken of je de hoeveelheid bedrijfsafval kan terugdringen. Dit kan door minder te verpakken, meer te digitaliseren en nog meer alternatieven te bedenken. Op die manier kan je zorgen voor het milieu. Dit is tegenwoordig ook belangrijker dan ooit.

De juiste inzameling

De gemeente haalt het huisafval op. De overheid verplicht bedrijven echter om zelf te zorgen dat het afval opgehaald en verwerkt wordt. Dit betekent niet dat je als ondernemer alles zelf moet doen, al mag dit wel. Dit kan je beter uitbesteden aan een specialist. Daar kan je dan een container huren zodat het inzamelen van bedrijfsafval ineens heel gemakkelijk wordt.  Het maakt dan wel uit welk bedrijf je kiest. Het is belangrijk om voor een erkende en betrouwbare partij te kiezen. Door naar de VIHB-lijst te kijken weet je welke verwerkers dit precies betreft.

Het scheiden van afval

Net als bij particulieren geldt ook zakelijk dat afval scheiden wel heel belangrijk is. Je hebt een afvalvergunning nodig. Zo weet je ook welke afvalstoffen gescheiden moeten worden aangeboden bij de inzameldienst. Het is slim om te zorgen dat huishoudelijk afval en bedrijfsafval aparte stromen blijven. Dat geldt zeker wanneer je thuis werkt. Het is voor de overheid een doel om meer dan 75% van het afval volledig gescheiden te hebben. Dit betekent dus ook dat je flink je best moet doen. Het is zaak om alles goed te organiseren zodat het gemakkelijk wordt om te doen. Dan brengt het geen extra tijd en kosten mee.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Toon van de Wijk - Redactie

Toon van de Wijk "de Toon van de Wijk"