Belastingen betalen op crypto: zo werkt het

Investeren in cryptomunten zoals Bitcoin begint steeds populairder te worden. Deze meer speculatieve beleggingen lijken immers een goed alternatief voor de meer traditionele vormen van investeren. Nederlanders betreden daarom in grote aantallen betreden de cryptomarkt. Maar hoe zit het precies met het betalen van belastingen op crypto?

Betaal je belastingen op crypto?

Ja, je moet je cryptomunten aangeven bij de belastingdienst. Doe je dit niet, kan je zware boetes krijgen die oplopen tot wel drie keer het aan de belastingdienst verschuldigde bedrag.

Sinds kort is het voor de belastingdienst ook een pak eenvoudiger om een overzicht te krijgen in het vermogen van Nederlanders, want nieuwe EU-richtlijnen stellen dat cryptomunten onder de Europese uitwisseling van fiscale gegevens vallen. Met andere woorden, crypto brokers mogen voortaan je gegevens rechtstreeks doorgeven aan de belastingdienst.

Hoe wordt de waarde bepaald?

Een van de kenmerken van cryptocurrency is dat hun waarde vaak erg veranderlijk is. De prijs van een munt kan radicaal wijzigen binnen een paar dagen tijd. Het is voor de belastingdienst dus niet altijd eenvoudig om te bepalen op welk bedrag ze je zullen belasten. Op dit moment gebruiken ze de regel dat je zult belast worden op de waarde van je cryptomunten op 1 januari.

Dat is nog niet alles. Er zijn een heleboel andere factoren die bepalen hoeveel belastingen je moet betalen. Hoeveel cryptomunten je hebt, hoe je ze verkrijgt en wat je ermee doet zal bepalen hoeveel belastingen je betaalt.

Welke situaties zijn er?

In het algemeen vallen cryptomunten onder de vermogensheffing in box 3. Zodra je cryptovermogen boven het heffingsvrije bedrag van €50.000 gaat, moet je het in je belastingaangifte opnemen. Er zijn echter uitzonderingen. Wij zetten de meest voorkomende situaties hieronder op een rijtje.

Ben je een particulier en bezit je cryptomunten? Dan moet je die aangeven in box 3. Je mag zelf kiezen welke koers (van welke broker) je gebruikt. Wees wel consistent en gebruik ieder jaar dezelfde broker. Doe je aan crypto mining? Omdat de kosten hiervan erg hoog zijn, verdien je hier vaak weinig aan. Je hoeft de opbrengst hiervan niet aan te geven, tenzij je opbrengst hoger is dan je kosten.

Voor het handelen in crypto gelden dezelfde regels als handelen in valuta: het is een belegging en je speculeert op de winst. De opbrengst hiervan hoef je dus niet aan te geven, tenzij je frequent extra inkomsten verdient aan de hand van bijvoorbeeld day trading.

Ontvang je (een deel van) je salaris in cryptovaluta? Dan hoef je zelf niets te doen. Je werkgever rekent de cryptomunten om in euro wanneer je jouw loon ontvangt. Dit valt in de categorie van “loon in natura”.

Wil je graag meer weten? De website van de belastingdienst geeft een goed overzicht van de mogelijke scenario’s.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Toon van de Wijk - Redactie

Toon van de Wijk "de Toon van de Wijk"