CNC frezen: wat is het? En hoe wordt dit gebruikt?

CNC machines worden steeds vaker gezien in grote productiebedrijven. Ook zijn er hobbyisten die hier dankbaar gebruik van maken. Experts geloven dat het gebruik van CNC machines de toekomst zal zijn. Daar is waarschijnlijk ook geen woord van gelogen. Deze door een computergestuurde machines leveren namelijk niet alleen uitstekend werk, maar zorgen er ook nog eens voor dat het werk veel sneller en preciezer uitgevoerd kan worden.

Inmiddels zien we CNC machines op heel veel verschillende plekken terug. Ze worden zowel op industrieel gebied gebruikt als thuis. Zo kunnen ze bijvoorbeeld ook uitermate geschikt zijn voor zelfstandigen die thuis producten willen ontwerpen. Dan komen we natuurlijk terug op de vraag wat een CNC machine dan precies is. Als we kijken naar de grootste naam in de wereld van deze machines, namelijk: https://edingcnc.com/, dan ontdekken we al snel de verschillende mogelijkheden. In dit artikel zoomen we hier nog wat verder op in. 

Wat is CNC? 

Allereerst is het belangrijk om meer te weten te komen over de afkorting CNC. CNC staat namelijk voor Computer Numerical Control. Een mond vol. Eigenlijk betekent het niet meer dan een machine die wordt aangedreven door een computer. Dat klinkt simpel, maar het vraagt flink wat kennis om dergelijke machines aan te sturen. Met behulp van bijvoorbeeld product cpu 5a4 kan de machine aangedreven worden. Dan moet je echter wel weten hoe je hiermee te werk moet gaan. Hoe je ervoor zorgt dat het CNC frezen vlekkeloos verloopt. 

Het is dan ook niet voor niets dat er steeds meer vraag is naar kundig personeel met ervaring in het gebruik van CNC machines. Er zijn tegenwoordig zelfs opleidingen die jonge mensen klaarstomen om met dergelijke machines te werken. Wie hiermee werkt, is zo goed als zeker van een baan. De vraag naar dergelijke krachten neemt immers flink toe en het gebruik van CNC machines lijkt daadwerkelijk de toekomst te zijn. Zeker als we kijken naar grote productiebedrijven. 

Lijkt het jou interessant om met CNC machines te werken? Te leren hoe je deze kunt programmeren en producten kunt ontwerpen? Dan zou je een BBL opleiding tot verspaner kunnen volgen. Hier leer je alle kneepjes van het vak. Baanzekerheid zo goed als gegarandeerd! 

Voordelen van CNC frezen 

Maar waarom zijn CNC machines door de jaren heen zo ongelooflijk populair geworden? Waarom maken grote productiebedrijven massaal de overstap naar deze machines? 

Dit heeft verschillende redenen. Het grootste voordeel van CNC machines is dat ze veel accurater zijn. Er is minder ruimte voor menselijke fouten. Daarnaast kan het grootste deel van het werk in de productiebedrijven geautomatiseerd worden. Dit zorgt ervoor dat er meer producten gecreëerd kunnen worden en dat dit ook nog eens veel sneller wordt gedaan. Dit leidt tot meer groei en een betere concurrentiepositie. 

Toch heeft de komst van deze machines ook enkele nadelen. Hierbij moeten we vooral denken aan de benodigde kennis. Er zijn nog niet heel veel mensen die verstand hebben van het programmeren van een CNC machine. Hierdoor is het vaak een hele klus om zogenaamde verspaners te vinden. Toch is de verwachting dat ook die kennis door de jaren heen verder uitgebreid zal worden. De toekomst van de CNC machines ziet er dus erg rooskleurig uit. Eveneens als de bijkomende voordelen voor de industrie. 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Jason Gerritsen

DitisHelmond medewerker: video-journalist - IT ondersteuning Gepassioneerd, enthousiast, gedreven.