Collageen peptiden of collageen hydrolysaat, wat is het verschil?

In dit artikel verduidelijken we deze twee namen, en welke vorm je het beste kunt kopen als je in de markt bent voor een goed collageen poeder supplement.

Wat is het verschil tussen collageen hydrolysaat en peptiden?

In het kort: er is geen verschil. De termen collageenpeptiden en collageen hydrolysaat zijn synoniemen en worden door elkaar gebruikt voor hetzelfde product. Het is gewoon een kwestie van synoniemen.

De term ‘collageenpeptiden’ is gebaseerd op het eindproduct, namelijk peptiden die zijn afgeleid van collageen; terwijl collageen hydrolysaat of  gehydrolyseerd collageen komt van het hydrolyseproces, de methode waarmee collageenpeptiden worden gemaakt.

Ter illustratie: neem het ingrediënt ‘tarwebloem’. Je kunt het ‘gemalen tarwe’ noemen, na het maalproces. Of ‘tarwemeel’ naar het eindproduct, namelijk bloem. Gehydrolyseerd collageen is dus gewoon een andere manier om collageenpeptiden te zeggen.

Welke uitdrukking moet je gebruiken?

Gewoon één van beide. Ze zijn allebei legitiem. Hoewel er de laatste jaren een trend is om de naam ‘collageenpeptiden’ te gebruiken. Dit komt omdat de peptiden die zijn afgeleid van collageen het belangrijkste bioactieve bestanddeel zijn; met andere woorden, het zijn de bioactieve peptiden die waarde toevoegen aan een breed scala aan voedings- en nutraceutische producten, dus het is logisch om ‘collageenpeptiden’ te gebruiken.

Wat is collageen?

Collageen is een belangrijk structureel eiwit dat bij dieren voorkomt. Het houdt het lichaam bij elkaar en geeft stevigheid, structuur, elasticiteit en samenhang aan botten, huid, spieren, pezen, ligamenten en kraakbeen.

Er zijn verschillende soorten collageen in het lichaam. Collageen type I bestaat bijvoorbeeld uit zeer lange, dicht opeengepakte vezels die treksterkte geven aan ligamenten, pezen en huid. De vezels in collageen type II zijn daarentegen korter, waardoor kraakbeen schokken tussen botten kan absorberen en gewrichten kan dempen. Het is dus een essentiële stof voor het behoud van een goede lichamelijke gezondheid.

Naarmate we ouder worden maakt het lichaam minder collageen aan, wat leidt tot zichtbare tekenen van veroudering zoals lijntjes en rimpels. Dit komt doordat er minder collageen is dat elasticiteit en structurele steun aan de huid geeft.

Collageen (meestal huid en botten van vissen, varkens en runderen) is de grondstof waarvan producten als gelatine en collageenpeptiden worden gemaakt.

Wat is het hydrolyseproces van collageen?

Collageenpeptiden zijn korte ketens van aminozuren die uit natief (volledig) collageen worden geëxtraheerd via een proces dat enzymatische hydrolyse wordt genoemd (ook enzymatische hydrolyse).

Het oorspronkelijke collageen (bijv. runderhuid) moet dus een zachter wordend proces ondergaan waardoor de collageenpeptiden loskomen van hun bindingen en veilig geëxtraheerd kunnen worden. Op moleculair niveau bestaat collageen uit drie lange aminozuurketens die een drievoudige helix vormen met een hoog moleculair gewicht. Hierdoor maken collageenpeptiden deel uit van een taaie en onoplosbare matrix van collageenvezels.

Het collageen ondergaat vervolgens een proces dat enzymatische hydrolyse wordt genoemd. Hierbij wordt een specifiek enzym gebruikt om de peptidebindingen af te breken zodat de collageenpeptiden geëxtraheerd kunnen worden. De mate van hydrolyse heeft invloed op het gemiddelde moleculaire gewicht van het eindproduct.

Het proces van enzymatische hydrolyse wordt streng gecontroleerd om reproduceerbaarheid te garanderen.

Waarom is collageen hydrolysaat heilzaam?

Collageen hydrolysaat is bioactief. Dat betekent dat het, eenmaal opgenomen in de bloedbaan, de activiteit van cellen in het lichaam op meerdere manieren kunnen beïnvloeden. Collageenpeptiden kunnen bijvoorbeeld fibroblasten in de huid stimuleren om meer hyaluronzuur aan te maken, wat essentieel is voor de hydratatie van de huid.

Bioactieve collageenpeptiden kunnen het lichaam helpen beschadigd weefsel te herstellen. Het kan de huid structureel ondersteunen, bijdragen aan gezond haar en helpen de botdichtheid in stand te houden. Daarom worden collageenpeptiden gebruikt voor een scala aan gezondheids-, schoonheids- en fitnessbehoeften.

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben bijvoorbeeld aangetoond dat collageenpeptiden de gezondheid van gewrichten kunnen helpen verbeteren1,2 door kraakbeen te beschermen tegen afbraak en ontstekingen rond het gewricht te helpen verminderen. Dit heeft gunstige effecten voor mensen met gewrichtsaandoeningen, omdat het kan helpen de mobiliteit te verbeteren en de pijn te verminderen.

Collageenpeptiden voor sportherstel

Collageenpeptiden worden gebruikt door atleten, bodybuilders en sportliefhebbers om hun hersteltijd na een intensieve training te verkorten. Inspannende activiteiten belasten spiervezels en de omhulling van bindweefsel, dus het lichaam heeft tijd nodig om te herstellen voordat het weer gaat trainen.

Collageenpeptiden kunnen het herstel ondersteunen door de hersteltijd te verkorten, wat betekent dat sporters hun trainingsschema kunnen maximaliseren en hun prestaties kunnen verbeteren.

Naast een snellere hersteltijd kan het innemen van collageenpeptiden ook spierpijn verminderen.

Collageen hydrolysaat voor de huid

Collageen hydrolysaat wordt heel vaak gebruikt om de gezondheid van de huid te verbeteren en de zichtbare tekenen van veroudering, zoals rimpels, te vertragen. Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken geweest die hebben aangetoond dat collageenpeptiden kunnen helpen bij de schoonheid van de huid.

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Jason Gerritsen

DitisHelmond medewerker: video-journalist - IT ondersteuning Gepassioneerd, enthousiast, gedreven.