Contactloze betalingen: gemakkelijk en veilig betalen

Contactloze betalingen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, vooral omdat ze snel, gemakkelijk en veilig zijn. In plaats van contant geld of kaarten te gebruiken, kun je met contactloze betalingen eenvoudig betalen met je mobiele telefoon, een wearable of een betaalkaart met een speciale chip. We bespreken de voordelen en nadelen van contactloze betalingen, de benodigdheden om contactloos te betalen en de verschillende manieren om dit te doen.

Voordelen en nadelen van contactloze betalingen

Een van de belangrijkste voordelen van contactloze betalingen is het gemak en de snelheid van de transactie. Je hoeft niet langer een kaart in een betaalterminal te steken en te wachten op de verwerking van de betaling. Je hoeft ook geen contant geld of een betaalkaart bij je te hebben. Er zijn echter ook enkele nadelen aan contactloze betalingen. Het grootste nadeel is dat er een risico op fraude of diefstal bestaat indien een mobiele telefoon of een wearable wordt gestolen. Bovendien zijn niet alle verkooppunten reeds uitgerust om contactloze betalingen te accepteren, dus het kan gebeuren dat je in sommige winkels nog steeds contant geld of een betaalkaart nodig hebt.

Benodigdheden om contactloos te betalen

Wat je nodig hebt om contactloos te betalen, is afhankelijk van de gekozen betaalmethode. Om door middel van NFC contactloos te betalen, heb je bijvoorbeeld een apparaat nodig dat is uitgerust met een speciale NFC-antenne. De meeste smartphones, wearables en betaalkaarten zijn tegenwoordig uitgerust met deze NFC-technologie. Bovendien moet je bank contactloze betalingen ondersteunen en moet je je hier mogelijk voor aanmelden om de service te kunnen gebruiken. Er bestaan ook oplossingen waarbij je met een smartphone en een app contactloos kan betalen.

Manieren om contactloos te betalen

Er zijn verschillende manieren om contactloos te betalen. Je kan bijvoorbeeld contactloos betalen met een mobiel. Dit gaat door middel van een NFC-antenne en/of een app. Google Wallet en Apple Pay zijn bekende voorbeelden van apps die je kan gebruiken om contactloos te betalen. Je kan ook contactloos betalen met een betaalkaart. Veel betaalkaarten zijn al uitgerust met de NFC-technologie, waardoor je contactloos kunt betalen bij verkooppunten die deze service ondersteunen.

Verder kan je contactloos betalen met een wearable. Wearables, bijvoorbeeld smartwatches, kunnen steeds vaker worden gebruikt voor contactloze betalingen. Ook kan je contactloos betalen met een digitale wallet en cryptomunten als Bitcoin. Bitcoin is een digitale munt die kan worden gekocht via platforms als Immediate Edge (https://immediateedge.biz/nl/). Deze digitale munten kunnen geheel contactloos naar een andere digitale portemonnee worden overgemaakt. Ten slotte kan je contactloos betalen met Tikkie. Tikkie is een relatief nieuwe mobiele betaaldienst in Nederland. Het maakt gebruik van een QR-code om betalingen uit te voeren.

Tips voor veilig contactloos betalen

Hoewel contactloze betalingen in principe veilig zijn, is het altijd verstandig om voorzorgsmaatregelen te treffen om de persoonlijke en financiële informatie te beschermen. Schakel bijvoorbeeld contactloze betalingen uit als je deze functie niet gebruikt. Meld diefstal of verlies van een betaalkaart onmiddellijk bij de bank. Blokkeer bij niet-gebruik de NFC-chip van de betaalkaart met een speciaal hoesje als je je zorgen maakt over diefstal of fraude. Je kan ook aluminiumfolie gebruiken. Ten slotte kan je overwegen om de daglimiet voor contactloze betalingen te verlagen.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Toon van de Wijk - Redactie

Toon van de Wijk "de Toon van de Wijk"