De dynamische wereld van recruitment; ins en outs

In de dynamische wereld van het werven van het beste personeel voor de juiste job, is het belangrijk om personen te vinden die naadloos aansluiten bij de behoefte van een organisatie. Om dit voor elkaar te krijgen, is er een vak apart naar vernoemd; recruitment. En deze tak van sport is door de jaren heen weer onderverdeeld in verschillende termen, concepten en benamingen. Om het overzicht een beetje op pijl te houden, en door de bomen het bos te kunnen blijven zien, nemen we je graag mee door een uitleg van verschillende termen binnen de recruitment wereld; lees snel met ons mee! 

Wat is recruitment precies?

Recruitment is als het zoeken naar de juiste stukjes voor een puzzel; bedrijven hebben mensen nodig om te helpen bij het doen van het werk en daarmee het behalen van doelen. Recruitment gaat over het vinden van de mensen die kunnen worden ingezet om die doelen te behalen; nieuw personeel dus! Bedrijven gaan dus op zoek naar mensen met de juiste vaardigheden en talenten die passen bij de banen die ze tot beschikking hebben. 

Verschillende recruitment-concepten

Door de jaren heen zijn er verschillende concepten ontstaan binnen recruitment, hierbij kan je denken aan marketing recruitment, interim recruitment of executive recruitment. 

Bij marketing recruitment draait het om het aantrekken van talent voor de snel ontwikkelende wereld van marketing en reclames. Marketingteams hebben een diverse reeks aan vaardigheden nodig om te kunnen shinen wat hun marketing betreft; er zijn unieke behoeftes en marketingrecruiters weten hierbij waar ze op moeten letten. Het gaat bij marketingrecruitment niet alleen om het vullen van vacatures, maar ook om het opbouwen van teams die merkverhalen kunnen vertellen en daarnaast ook nog eens sterk zijn in het stimuleren van klantbetrokkenheid en klantloyaliteit! 

Interim recruitment richt zich dan weer juist op het vinden van tijdelijke kandidaten om de gaten in personeelstekort op te kunnen vullen. Hierbij kan je denken aan een collega die op zwangerschapsverlof gaat, terwijl deze functie niet gemist kan worden in het uitvoeren van de bedrijfsprocessen. Hierbij wordt er dus gerecruit op interims; mensen die voor een half jaar, jaar of soms wel vijf jaar kunnen bijspringen op een project of functie, maar wanneer ze niet meer nodig zijn, ook weer afgeschaald kunnen worden. Natuurlijk wordt dit laatste wel contractueel vast gelegd; anders is het voor de interim werknemer erg lastig. 

Executive recruitment wordt ingezet voor het vinden van het beste personeel voor belangrijke posities. Meestal betreft dit leidinggevende posities, zoals CEO’s en CFO’s. Deze posities hebben namelijk een grote impact op de verloop van een bedrijf, en daarom is het heel belangrijk dat de juiste mensen op deze plekken worden neergezet.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Jason Gerritsen

DitisHelmond medewerker: video-journalist - IT ondersteuning Gepassioneerd, enthousiast, gedreven.