Dit wil je weten over de transportverzekering

Misschien heb je als ondernemer wel eens waardevolle goederen moeten versturen. Het is dan maar hopen dat deze goederen onbeschadigd op de plaats van bestemming aankomen. Zeker als het bijvoorbeeld gaat om het exporteren van goederen. De transportverzekering zorgt voor een stukje zekerheid bij het vervoer van goederen. In dit artikel vertellen we je hier meer over.

Wat houdt deze verzekering in?

Zoals de naam al doet vermoeden, is de transportverzekering bedoeld voor het verzekeren van goederen tijdens transport. Het maakt daarbij niet uit of je de goederen zelf vervoert of dat je hiervoor een koerier hebt ingeschakeld. In beide gevallen ben je verzekerd voor schade aan de goederen die is ontstaan tijdens het vervoer.

Wat is er wel verzekerd?

Het kan per verzekeraar en per polis verschillen wat er precies onder de dekking van een transportverzekering valt. Voor je een verzekering afsluit, is het dus belangrijk om altijd goed de voorwaarden door te nemen. Hieronder geven we je een idee van de zaken waarvan je kunt verwachten dat ze onder de dekking vallen:

  • Schade aan losse spullen die vervoerd worden
  • Schade doordat de koeling in het voertuig niet goed heeft gewerkt
  • Schade die is ontstaan tijdens het laden en lossen
  • Schade aan materialen die nodig zijn voor een klus

Goed om te weten is dat bovenstaande punten alleen gelden wanneer je zelf spullen vervoert of je eigen spullen door iemand anders laat vervoeren. Je kunt de transportverzekering dus bijvoorbeeld afsluiten voor transport bouwmaterialen als je deze zelf vervoert of door iemand laat vervoeren, maar niet als je de materialen voor iemand anders vervoert.

Wat is er niet verzekerd?

Natuurlijk zijn er ook zaken die niet vallen onder de dekking van de goederen transportverzekering. Zoals we net al noemden, vallen spullen die je voor anderen vervoert niet onder de dekking. Logischerwijs wordt schade aan illegale goederen en schade door illegale praktijken ook niet vergoed. Verder ben je ook niet verzekerd voor het verlies van bijvoorbeeld geld of sieraden.

Hoeveel kost het?

Naast de dekking van de verzekering is de prijs natuurlijk ook niet onbelangrijk. De premie die je betaalt voor de transportverzekering is afhankelijk van een aantal factoren. Zo maakt het uit in welke branche je actief bent, want in de ene branche worden duurdere goederen vervoerd dan in de andere branche. Naast je branche spelen ook je jaarlijkse omzet of exploitatiekosten een rol in het bepalen van je premie. Om precies te weten hoeveel je maandelijks kwijt zult zijn, kun je je premie berekenen op de website van de verzekeraar.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Jason Gerritsen

DitisHelmond medewerker: video-journalist - IT ondersteuning Gepassioneerd, enthousiast, gedreven.