Een groepenkast op maat: waar begin je?

De groepenkast is een essentieel onderdeel van elke woning of kantoor. Een groepenkast verdeelt de stroom tussen verschillende groepen. Alle groepen in de groepenkast dragen bij aan de stroomvoorziening in je huis of gebouw. Het kan zijn dat je groepenkast aan vervanging toe is. Of dat je deze graag wil verplaatsen naar een andere plek in huis. Ook moet je de groepenkast aanpassen als je je huis bijvoorbeeld wilt voorzien van krachtstroom. 

Ga je een nieuwe groepenkast samenstellen voor je huis? Dan zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Voor het bestellen van de groepenkast is het belangrijk dat je een duidelijk beeld hebt van hoe je groepenkast is ingedeeld. Selecteer de componenten die passen bij jouw leefsituatie en meterkast. In deze blog geven we jullie twee tips waarmee je rekening moet houden als je een groepenkast bestelt.

Formaat van de groepenkast

Is het dan nu tijd om de verschillende onderdelen van de groepenkast uit te kiezen? Nee, eerst volgt er een belangrijke stap die je niet over mag slaan. Het is tijd om de afmeting van je meterkast op te meten. Alleen op deze manier kom je erachter hoe groot je groepenkast mag zijn. De meest gangbare maat is 220 mm breed en 330 mm hoog, maar gelukkig zijn meterkasten in verschillende maten beschikbaar. Nu je weet hoe groot de groepenkast mag zijn, kun je gaan kijken welke onderdelen belangrijk zijn. Afhankelijk daarvan beslis je hoeveel rijen je nodig hebt in de groepenkast. Zo weet je welk formaat groepenkast past in de meterkast én welke genoeg ruimte heeft voor de componenten. Je wilt namelijk niet dat je bestelde groepenkast niet past in de meterkast!

Aantal groepen

Door één standaard voor-gemonteerde B16 groep met 1 fase aansluiting mag maximaal 16 Ampère aan stroom lopen. Om te berekenen wat het maximale vermogen van één groep is, rekenen we in deze formule meestal met 230 Volt. Het vermogen per groep is dan 16 Ampère × 230 Volt = 3680 Watt. Tel het vermogen van de apparaten die je op één groep wilt aansluiten op. Als dit meer dan 3680 Watt is, betekent dit dat je de groep overbelast. Hierdoor kan de stop doorslaan. Zorg er daarom voor dat je een installatieautomaat aangesloten hebt en niet boven het maximale vermogen van de groep uitkomt. Bereken hoeveel groepen je nodig hebt in je woning. Apparaten zoals de vaatwasser en wasmachine sluiten we vaak aan op een eigen groep. Dit komt door hun grote vermogen.

In deze blog hebben we je tips gegeven voor het bestellen van een groepenkast. Hierdoor wordt het bestellen van een groepenkast een eitje voor jou!

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Toon van de Wijk - Redactie

Toon van de Wijk "de Toon van de Wijk"