Hoe Bitcoin centrale banken beïnvloedt

De meeste mensen denken aan blockchain als ze horen of lezen over Bitcoin. Maar deze technologie herbergt innovaties zoals andere cryptocurrencies, NFT’s, De-Fi, en andere virtuele activa. En sommigen beweren dat deze innovaties de meeste problemen zullen oplossen die mensen ondervinden bij het gebruik van de conventionele gecentraliseerde financiële systemen. Klik hier voor meer informatie over het juiste platform om bitcoins te verdienen.

Blockchain-technologie ontstond in 2007 toen de wereld geconfronteerd werd met een economische achteruitgang. Velen schreven deze crisis toe aan het slechte beheer van de centrale banken. In die tijd hadden veel grote banken te kampen met zware schulden. Anderen sloegen te veel fiatgeld om, waardoor de inflatie toenam. Daarom introduceerde Satoshi Nakamoto Bitcoin om dit probleem te verhelpen.

Het ontwerp van Bitcoin maakt het mogelijk dit probleem op te lossen en tegelijkertijd een soortgelijke fout te voorkomen door zijn decentralisatie. Satoshi creëerde het ook als een open-source code bron voor ontwikkelaars om soortgelijke innovaties te creëren. Op die manier zou deze technologie dit bankprobleem oplossen.

De noodtoestand van Bitcoin veroorzaakte de proliferatie van andere cryptomunten. Maar Bitcoin is de belangrijkste en meest prominente virtuele valuta. Deze digitale munt is efficiënter en zorgt voor een beter financieel systeem. Het grootste nadeel van deze virtuele valuta is wellicht de hoge volatiliteit. Daarom kunnen mensen zelfs geld verdienen door deze digitale valuta te kopen en te verkopen.

Maar de volatiliteit beperkt het gebruik van Bitcoin voor dagelijkse transacties. Bitcoin-enthousiastelingen geloven echter dat de volatiliteit tot het verleden zal behoren zodra Bitcoin wijdverbreid is en geaccepteerd wordt. Ondertussen reageren de centrale banken verschillend op deze digitale munt en voelen zij de impact ervan. Hier volgen enkele van de gevolgen van deze virtuele munt voor de centrale banken.

Verstoring van de stabiliteit

Centrale banken nemen de impact van deze digitale munt niet licht op. Zo heeft de Bank for International Settlement, waarvan grote centrale banken eigenaar zijn, opgemerkt dat deze virtuele munt hun vermogen om de economie te controleren zou kunnen verstoren. Bitcoin verstoort dus de huidige stabiliteit waarbij centrale banken geld uitgeven en de economie controleren.

Hoewel de veronderstelling de expliciete basis is van een dergelijke bezorgdheid, zal de wijdverspreide aanvaarding van Bitcoin noodzakelijk zijn voor het gebruik ervan als wettig betaalmiddel. En de gedecentraliseerde aard van deze digitale munt vormt een hypothetische uitdaging voor de meeste centrale banken. Idealiter beperkt decentralisatie de functies van centrale banken en kan het hen zelfs hinderen.

Ontwikkeling van digitale versies van fiatvaluta

Sommige centrale banken hebben gereageerd op de groeiende acceptatie en het groeiende gebruik van Bitcoin door hun eigen digitale versies van fiatgeld te ontwikkelen. China heeft bijvoorbeeld een digitale Yuan gecreëerd. Ook de centrale banken van Ecuador en Canada onderzoeken deze mogelijkheid.

Idealiter heeft de Bitcoin de leiders van de centrale banken ertoe aangezet zich een beeld te vormen van de toekomstige wereld waarin de meeste mensen e-geld zullen gebruiken. Daarom zijn centrale banken op zoek naar nieuwe benaderingen om deze alternatieve toekomsten aan te pakken. In wezen dringen sommige centrale banken er bij hun regeringen op aan digitale versies van hun munten te ontwikkelen en hun monetair beleid uit te breiden.

Innovatie stimuleren

Bitcoin en de onderliggende blockchain-technologie hebben veel centrale banken aangezet tot innovatie. Vandaag bespreken en ontwikkelen veel Fin-Tech bedrijven technologieën om de uitgifte van digitale valuta te vergemakkelijken.

Daarom heeft de Bitcoin meer centrale banken ertoe aangezet te innoveren en betere technologieën te leveren. Of deze innovaties op grote schaal de goedkeuring van de overheden zullen krijgen, is een kwestie van tijd.

Conclusie

Jarenlang hebben regeringen centrale banken gebruikt om de uitgifte van fiatgeld en het economisch beleid te controleren. Idealiter maken de meeste regeringen gebruik van centrale banken om de economie te beheren. Bitcoin zou hier echter verandering in kunnen brengen, dankzij zijn decentralisatie. Geen enkele centrale bank kan Bitcoin uitgeven of reguleren. Bitcoingebruikers genieten dus meer vrijheid bij het gebruik van deze digitale munt. En dit zou de rol van de centrale banken in de economie kunnen veranderen of elimineren. Daarom reageren centrale banken verschillend op Bitcoin. Sommige geven al digitale versies van fiatgeld uit. Maar hoe dit zich zal ontvouwen is in de eerste plaats een kwestie van tijd.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00