Hoe bouw je een band op met je paard?

Als paardenliefhebber wil je natuurlijk graag een vast paard hebben om te berijden. Misschien wil je zelfs wel van je hobby je werk maken en meer gaan doen met paarden, in welk geval een opleiding over paarden een goede keuze is. Maar met je eigen paard is primair natuurlijk van belang dat je een goede band opbouwt met het paard. Dat is niet alleen voor jou belangrijk, maar ook voor het paard, dat dan kan leren ontspannen en graag bij jou te zijn. Alleen met een ontspannen met paard valt te werken. Wat kun je doen om een band op te bouwen met je paard?

Veel tijd samen doorbrengen

Tijd is de eerste, cruciale factor. Net zoals bij mensen, is er een investering nodig om een band op te bouwen. Je paard en jij kunnen niet aan elkaar wennen als je elkaar maar af en toe zit. Dan ben je voor het paard een passant waar hij of zij zich niet direct bij op het gemak voelt. Dat werkt niet. Als je zeker weet dat je een paard gevonden hebt waar je de komende jaren op wilt rijden, steek dan veel tijd in het samenzijn met dit paard.

Lezen of puzzelen bij je paard

Maar wat doe je dan in dat samenzijn? Zeker aan het begin is het belangrijk om je niet op te dringen. Wees terughoudend in het fysiek contact, want dit kan voor het paard bedreigend voelen en stress geven. Het gaat nu echt even om in elkaars aanwezigheid zijn. Ga bijvoorbeeld regelmatig bij je paard zitten en lezen of iets anders rustigs doen (zoals puzzelen) terwijl je het paard de kans geeft om naar je toe te komen, maar ook om van je weg te gaan. Zo dring je je niet op en kan het paard naar eigen behoefte contact met je maken. Gaat je paard aan je snuffelen? Laat hem zijn gang gaan en reageer niet door hem zelf aan te raken.

Groomen

Na een tijdje als je paard zich comfortabel lijkt te voelen met jou in de buurt en zelf fysiek contact zoekt, kun je ook fysiek contact terug gaan geven. Uiteraard op een manier die fijn is voor het paard zelf. Paarden houden er over het algemeen van groomen. Krab hem op een fijn plekje of borstel rustig zijn vacht. Jaag je hem er niet mee weg? Dan vindt hij het waarschijnlijk fijn en ben je een belangrijke bijdrage aan jullie bonding aan het leveren.

Hoe bouw je een band op met je paard?

Praten

Een belangrijk deel van de vertrouwdheid van jullie samenzijn, maar ook de herkenning van jou als zijn leider, is praten. Blijf praten tegen je paard vanaf het moment dat het paard contact begint te zoeken met jou. Dat helpt ook om het paard rustig te houden. Daarom is het ook een belangrijk instrument wanneer je paard ergens door afgeleid wordt of stress door ervaart. Jouw kalmte is belangrijk.

We begonnen met tijd en we eindigen er ook mee. Niet alleen is veel tijd doorbrengen met je paard belangrijk, maar je paard tijd geven ook. Wees geduldig. Dring je niet op, maar bouw die band op een organische manier op.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Toon van de Wijk - Redactie

Toon van de Wijk "de Toon van de Wijk"