Hoe je kunt achterhalen of je een SOA hebt: Symptomen, testen en preventie

Het hebben van een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) kan een zorgwekkende ervaring zijn, maar het is belangrijk om te weten dat SOA’s vaak behandelbaar zijn als ze op tijd worden ontdekt. Dit artikel biedt informatie over hoe je kunt achterhalen of je een SOA hebt, inclusief symptomen, testen en preventieve maatregelen.

Wat zijn SOA’s?

SOA’s zijn infecties die worden overgedragen via seksueel contact, waaronder vaginale, anale en orale seks. Er zijn verschillende soorten SOA’s, waaronder chlamydia, gonorroe, syfilis, hiv, herpes en genitale wratten. SOA’s kunnen worden veroorzaakt door bacteriën, virussen of parasieten. Sommige SOA’s kunnen symptomen veroorzaken, terwijl andere geen directe symptomen tonen.

Symptomen van SOA’s

Symptomen van SOA’s kunnen variëren afhankelijk van het type infectie, maar enkele veelvoorkomende symptomen zijn onder meer:

  • Afvoer of ongewone geur: Vaginale of penile afscheiding die anders is dan normaal, kan een teken zijn van een SOA zoals chlamydia of gonorroe.
  • Pijn of branderigheid bij het plassen: Dit kan wijzen op een infectie zoals een urineweginfectie of een SOA zoals chlamydia of gonorroe.
  • Pijn tijdens seks: Ongebruikelijke pijn tijdens seks kan worden veroorzaakt door SOA’s zoals herpes, genitale wratten of syfilis.
  • Uitslag of zweertjes: Genitale uitslag, zweertjes, wratten of zweren kunnen symptomen zijn van verschillende SOA’s, waaronder syfilis, herpes en genitale wratten.
  • Jeuk of irritatie: Jeuk in het genitale gebied kan een teken zijn van een SOA zoals schaamluis of trichomoniasis.

Het is belangrijk op te merken dat sommige SOA’s geen symptomen veroorzaken, vooral in de beginstadia. Daarom is regelmatig testen, vooral na onbeschermde seks of seks met een nieuwe partner, essentieel voor een goede gezondheid.

Testen op SOA’s

Hoe behandel je een SOA? Het testen op SOA’s is erg belangrijk en relatief eenvoudig en kan worden uitgevoerd bij een huisarts, een zelftest SOA, een SOA-kliniek of een gespecialiseerde gezondheidszorginstelling. Enkele veelvoorkomende testmethoden zijn:

Bloedonderzoek: Dit kan worden gebruikt om te testen op SOA’s zoals hiv, syfilis en hepatitis B.

Urinetest: Een urinemonster kan worden getest op infecties zoals chlamydia en gonorroe.

Vaginaal of urethraal uitstrijkje: Een monster genomen uit de vagina of urethra kan worden getest op infecties zoals chlamydia.

Lichamelijk onderzoek: Een arts kan genitale wratten, zweren of andere tekenen van infectie visueel inspecteren.

Het is belangrijk om te onthouden dat sommige SOA’s enkele weken na blootstelling mogelijk

nog niet detecteerbaar zijn, dus als je recent risicovolle seksuele activiteiten hebt gehad, is het raadzaam om na verloop van tijd opnieuw te worden getest.

Preventie van SOA’s

Het voorkomen van SOA’s begint met bewuste keuzes en veilig seksueel gedrag. Enkele preventieve maatregelen omvatten:

Gebruik van condooms: Condooms kunnen het risico op het oplopen van SOA’s aanzienlijk verminderen, hoewel ze geen volledige bescherming bieden tegen alle SOA’s.

Beperken van seksuele partners: Het beperken van het aantal seksuele partners vermindert het risico op blootstelling aan SOA’s.

Regelmatig testen: Regelmatige SOA-testen, vooral na nieuwe seksuele contacten, kunnen vroegtijdige detectie en behandeling mogelijk maken.

Vaccinatie: Vaccinaties zijn beschikbaar voor bepaalde SOA’s, zoals hepatitis B en humaan papillomavirus (HPV). Het krijgen van deze vaccinaties kan het risico op infectie verminderen.

Het is belangrijk om alert te zijn op de symptomen van SOA’s en regelmatig te laten testen, zelfs als er geen symptomen aanwezig zijn. Vroegtijdige detectie en behandeling zijn essentieel voor het voorkomen van complicaties en het behoud van een goede gezondheid. Door veilig seksueel gedrag te praktiseren en bewust te zijn van risicofactoren, kun je het risico op het oplopen van SOA’s minimaliseren. Als je denkt dat je een SOA hebt, neem dan onmiddellijk contact op met een zorgverlener voor advies en behandeling.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Jason Gerritsen

DitisHelmond medewerker: video-journalist - IT ondersteuning Gepassioneerd, enthousiast, gedreven.