Hoe technologie fabrieken beter en slimmer maakt

In de wereld van fabrieken en productie is het belangrijk om altijd beter te worden. Moderne technologie kan hierbij helpen. Laten we eens kijken naar enkele manieren waarop technologie fabrieken kan verbeteren en hoe dit kan helpen bij het succes van je bedrijf.

1. Robots om te helpen

Robots zijn als slimme machines die kunnen helpen met taken die saai, gevaarlijk of herhalend zijn. Dit betekent dat mensen kunnen werken aan belangrijkere dingen. Robots helpen bij het maken van producten, waardoor de fabriek sneller en beter kan werken.

2. Machines die praten

Stel je voor dat machines met elkaar kunnen praten en informatie kunnen delen. Dit kan met het Internet of Things, oftewel IoT. Met IoT kunnen fabrieken gegevens verzamelen en gebruiken om te begrijpen wat er gebeurt. Hierdoor kunnen problemen sneller worden opgelost en kunnen fabrieken slimmer werken.

3. Slimme gegevens

Het verzamelen van gegevens is belangrijk, maar wat je met die gegevens doet, is nog belangrijker. Met behulp van slimme gegevens kunnen fabrieken betere beslissingen nemen. Ze kunnen ervoor zorgen dat alles goed werkt en dat er minder fouten worden gemaakt.

4. Computers die leren

Soms kunnen computers dingen leren en ons helpen. Dit heet kunstmatige intelligentie. Computers kunnen bijvoorbeeld voorspellen wanneer machines kapot kunnen gaan en helpen bij het maken van producten van goede kwaliteit.

5. Speciale printers

Stel je voor dat je een machine hebt die objecten kan maken door laagje voor laagje iets op te bouwen. Dit is wat 3D-printers doen. Ze maken objecten die er ingewikkeld uitzien en verminderen afval.

6. Slim met energie

Technologie kan ons ook helpen om slim met energie om te gaan. Dit betekent dat we minder energie gebruiken en dus geld besparen. Het is ook goed voor de planeet.


Technologie helpt fabrieken om beter en slimmer te werken, wat essentieel is in een tijd waarin er een tekort is aan geschoolde arbeiders in deze beroepen, zoals werken in de industriële automatisering en als engineer. Door automatisering, IoT, big data, AI, 3D-printing en energie-efficiëntie te omarmen, kunnen fabrikanten niet alleen de efficiëntie verbeteren en kosten verlagen, maar ook de uitdagingen van een tekort aan arbeidskrachten aanpakken. Het is belangrijk om te blijven investeren in technologische vooruitgang en de ontwikkeling van werknemers om zo klaar te zijn voor de toekomst.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Jason Gerritsen

DitisHelmond medewerker: video-journalist - IT ondersteuning Gepassioneerd, enthousiast, gedreven.