Hoe vieren ze kerst in onze buurlanden

Terwijl wij ons in Nederland voorbereiden op het kerstfeest met onze eigen gebruiken en tradities, is het fascinerend om te kijken hoe onze buren deze bijzondere tijd van het jaar vieren. Kerstmis is een feest dat wereldwijd gevierd wordt, maar hoe verschillen de vieringen in de landen om ons heen? Wat zijn de unieke tradities en gebruiken met kerst in België, Duitsland, en Frankrijk?

Kerst in België: Een mengelmoes van tradities

In België wordt Kerstmis gevierd met een mooie mix van Franse en Nederlandse invloeden. Het feest begint vaak met een uitgebreid familiediner op kerstavond, gevolgd door een nachtmis. Belgische huizen zijn prachtig versierd met kerstverlichting en kerstbomen, en in veel steden zijn gezellige kerstmarkten te vinden. Een bijzondere Belgische traditie is het eten van ‘kerststronk’, een cake in de vorm van een boomstam.

Duitsland: Het land van kerstmarkten

Duitsland staat bekend om zijn sfeervolle kerstmarkten. Deze markten, die in bijna elke stad te vinden zijn, bieden een breed scala aan kerstdecoraties, ambachtelijke producten en traditionele lekkernijen zoals Lebkuchen en Glühwein. Een centraal element in de Duitse kerstviering is de Adventskalender, waarbij kinderen elke dag van december een nieuw vakje openen om een kleine verrassing te onthullen.

Frankrijk: Een culinaire kerst

In Frankrijk draait Kerstmis vooral om culinaire verwennerij. Het Franse kerstdiner, ook wel ‘Réveillon’ genoemd, is een uitgebreide maaltijd die vaak uit meerdere gangen bestaat, waaronder zeevruchten, foie gras, en de beroemde Bûche de Noël. De kerstviering in Frankrijk is ook uniek vanwege zijn nadruk op regionale tradities, met verschillende gebruiken en gerechten die per regio variëren.

Nederland: Een knusse en gezellige kerst

In ons eigen kikkerlandje staat Kerstmis in het teken van gezelligheid en samenzijn. Hoewel de Sinterklaasviering ook een grote rol speelt in de decembermaand, heeft Kerstmis zijn eigen charme met versierde huizen, kerstbomen, en de uitwisseling van cadeaus. Typische Nederlandse kerstgerechten zijn kerststol en gourmetten. Heerlijk toch!

Een blik over de grens

Kerst in onze buurlanden onthult een prachtige verscheidenheid aan tradities en gebruiken. Deze diversiteit laat zien hoe rijk en gevarieerd de kerstviering kan zijn, ondanks dat de landen zo dicht bij elkaar liggen. Welke Nederlandse tradities hou je vast, en welke buitenlandse gewoontes nemen we over enkele jaren over? We gaan het zien. Fijn kerstfeest in elk geval!

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Jason Gerritsen

DitisHelmond medewerker: video-journalist - IT ondersteuning Gepassioneerd, enthousiast, gedreven.