Hooikoorts in de winter

De meeste mensen denken bij hooikoorts aan de boompollen in het voorjaar of de grassen in de zomer. Maar steeds meer mensen hebben last van hooikoorts in de winter. Momenteel (medio januari) staan de els en hazelaar vol in de bloei en op droge dagen kan dat leiden tot typische hooikoortsklachten, zoals niezen, jeukende ogen en moeheid. Vaak heb je dat niet in de gaten en ontdek je pas later: aha, dit was dus toch al de hooikoorts. Het kan ook gepaard gaan met een zwaar hoofd, vage hoofdpijn of zelfs een grieperig gevoel. Juist dan denk je niet altijd gelijk aan hooikoortsklachten.

Zelf heb ik al heel lang hooikoorts in het voorjaar. Er is ooit getest dat ik vooral allergisch ben voor berkenpollen, wat dus vooral speelt in maart/april. Maar de afgelopen jaren merkte dat ik zelfs in december al last begin te krijgen, als het zacht weer is. Nu weet ik zeker dat ik ook allergisch ben voor de els en/of hazalaar. En als je er op gaat letten, dan schrik je ervan hoeveel van die gele katjes je ziet hangen in de bomen.

Wat veroorzaakt hooikoorts? Het komt er kortweg op neer dat je dan een histamine intolerantie hebt. Bij het inademen van de pollen denkt het lichaam dat er een lichaamsvreemde stof het lichaam binnen dringt en gaat het immuunsysteem aan de slag en wordt er extra histamine naar die plek gestuurd. Histamine heeft dus een functie, maar te veel histamine zorgt voor de typische hooikoortsklachten. Kijk voor meer informatie op hooikoorts.com.

Acupunctuur kan helpen om de klachten flink te reduceren. Dat kan preventief (bij voorkeur een maand voor de klachten), maar ook als de klachten er al zijn. Vaak volstaan ca. 4 behandelingen om met minder klachten het seizoen door te komen. Met hooikoortsklachten in de winter zou je dus idealiter al in december beginnen, soms nog wel eerder. Zelf ben ik dit jaar toch weer wat te laat om me te laten behandelen… beter plannen komend jaar dus.

Wat kun je zelf doen bij hooikoortsklachten? Op de site van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA) staan een aantal huis-tuin-en-keuken tips en een linkje naar een site om te kijken wanneer welke pollen rondvliegen. Als de hooikoorts gepaard gaat met huidklachten zoals netelroos, dan is het aan te bevelen om veel brandnetelthee te drinken.

Wil je meer weten over acupunctuur en hooikoorts of andere allergieen? Bel, mail, app of maak direct een afspraak.

www.sanyin-acupunctuur.nl

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Gertjan Koornneef

Gertjan Koornneef is acupuncturist en heeft een praktijk in het Vita_Liek in Helmond