Is overstappen van energieleverancier zinvol in 2022?

Het zal niemand zijn ontgaan dat de energieprijzen de afgelopen maanden enorm zijn gestegen. Dit betekent voor mensen met een variabel contract dat zij fors meer zullen betalen vanaf 1 januari 2022. Normaal gesproken luidt het advies om ieder jaar over te stappen van energieleverancier. Hiermee kan je immers tientallen tot soms wel honderden euro’s per jaar besparen. Dit advies gold zowel voor particulieren als ondernemers. Maar is energie vergelijken mkb of voor particulieren het komende jaar nog wel zinvol? Of betaal je dan direct de hoofdprijs? In dit artikel vind je alles wat je moet weten om de juiste keuze te maken.

Online vergelijken

Of overstappen zinvol is, kan enkel worden bepaald door een vergelijking uit te voeren. Gelukkig kan dit tegenwoordig gemakkelijk online worden gedaan. Als je je huidige verbruik kent, krijg je binnen mum van tijd een overzicht te zien van de huidige energieprijzen en waar je eventueel goedkoper uit zou kunnen zijn. Of het zinvol is om over te stappen, hangt met name af van je huidige energieleverancier.

Hoewel iedere energiemaatschappij met de stijgende energieprijzen te maken krijgt, valt dit voor sommige energiebedrijven zwaarder dan voor andere. Dit zien we bijvoorbeeld bij relatief kleine energieleveranciers. Zij beschikten vaak niet over de mogelijkheid om groot in te kopen, waardoor ze nu direct keihard worden geraakt door de hogere energieprijzen. Grotere energieleveranciers beschikken echter vaak over een goede voorraad, waardoor ze hun prijzen langer stabiel kunnen houden. Wanneer je momenteel een (zakelijk) energiecontract hebt bij een kleine energiemaatschappij, kan het dan ook zeker lonen om over te stappen. Vul wel altijd eerst een online vergelijker in om het zeker te weten. Zo betaal je nooit meer dan nodig is.

Omzetten in een vast contract

Veel mensen twijfelen of ze hun huidige variabele contract om moeten zetten naar vast en op die manier kunnen voorkomen dat ze straks nóg meer moeten gaan betalen. Dit is een riskante zet. Je weet namelijk nooit wanneer het hoogtepunt van de energieprijzen is bereikt. Er bestaat ook een kans dat de energieprijzen hierna weer meer een rap tempo zullen dalen. In dat geval ben je goedkoper uit als je nog even afwacht, dan dat je je contract om laat zetten. Besef wel dat je dan voorlopig vastzit aan de hoge energieprijzen, terwijl je met een variabel contract vanaf de zomer misschien alweer van een voordeel kunt profteren.

Verwachting van de energieprijzen

Het is niet te voorspellen hoe de energieprijzen zich zullen ontwikkelen de komende maanden. Dit is van heel veel verschillende factoren afhankelijk. Zoals de winter die we gaan hebben. Bij een zeer zachte winter zal er minder hard gestookt worden, waardoor de geringe hoeveelheid gas voldoende zal zijn. Bij een zeer strenge winter, zullen veel energiemaatschappijen met het aanbod in de knoei komen. Hierdoor zullen ook de prijzen enorm hoog gaan worden.

Experts geloven dat het de komende winter nog even uitzingen gaat worden, maar dat uiteindelijk de prijzen in 2022 weer zullen gaan zakken. Bovendien heeft het kabinet belooft om iedereen te compenseren, waardoor de stijging iets minder hard aan zal komen. Of overstappen zinvol is, is vooral afhankelijk van de energieleverancier waar je nu zit. Online vergelijken dus.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00