Kan Bitcoin groen zijn?

Crypto-mining, het proces waarbij nieuwe tokens worden gegenereerd, verbruiken veel energie, wat de groeiende bezorgdheid over de milieueffecten van virtuele valuta beïnvloedt. Critici zeggen dat cryptovaluta bijdragen tot een aanzienlijke koolstofvervuiling, bijna vergelijkbaar met die van de hele City of London. In 2017 verbruikte de Bitcoin-mining ongeveer 30 terawattuur, evenveel energie als de Ierse Republiek.

De grotere moeilijkheidsgraad bij het oplossen van wiskundige problemen die nodig zijn om nieuwe Bitcoin-munten te slaan, draagt bij tot het verbruik van veel rekenkracht. Hoewel deskundigen nog steeds worstelen met het vaststellen van de exacte hoeveelheid elektriciteit die Bitcoin-mining verbruikt, wordt deze geschat op ongeveer 121 terawattuur per jaar.

Het belangrijkste milieuprobleem bij Bitcoin-mijnbouw is de uitstoot van broeikasgassen die vrijkomt bij het gebruik van fossiele brandstoffen om elektriciteit op te wekken. Miners zijn vaak actief in gebieden met goedkopere elektriciteitskosten, zoals China, waar meer dan 65% van alle crypto mijnbouwactiviteiten ter wereld plaatsvinden. Andere bevinden zich in Rusland, Kazachstan, Iran, Maleisië en de VS. Deze landen produceren en subsidiëren fossiele brandstoffen voor elektriciteit.

Behalve elektriciteit uit fossiele brandstoffen, genereren cryptovaluta volgens anderen ook een aanzienlijke hoeveelheid e-afval. Dat komt door de geavanceerde computersystemen die gebruikt worden door cryptominers. De complexiteit van Bitcoin-mijnbouw betekent dat de hardware meestal na ongeveer anderhalf jaar verouderd is. Miners kunnen de hardware niet hergebruiken, aangezien deze voor eenmalig gebruik bestemd is. In plaats daarvan verbranden zij de hardware of sturen zij het naar de minder ontwikkelde landen, waar het eindigt op ongereguleerde stortplaatsen.

Hoe Bitcoin groen kan worden

Bitcoin kan nog steeds “groen worden”, ondanks de aanzienlijke gevolgen voor het milieu. Verschillende kleinschalige Bitcoin-mijnbouwbedrijven onderzoeken manieren om de mijnbouw duurzamer te maken, waardoor een solide platform ontstaat voor anderen om dit voorbeeld te volgen. Deze operaties zijn er voornamelijk op gericht de hoeveelheid elektriciteit die nodig is voor het delven van crypto’s en de warmte die door de hardware wordt gegenereerd, te verminderen. Anderen schakelen ook over op niet-hernieuwbare energie om Bitcoin-mijnbouwactiviteiten van energie te voorzien.

Hernieuwbare energie 

Sommige Bitcoin-mijnbouwbedrijven zijn overgestapt van elektriciteit uit fossiele brandstoffen op hernieuwbare energiebronnen zoals wind, zon en kernenergie. Het Moonlite Project heeft bijvoorbeeld een datacentrum voor Bitcoin-mijnbouw gebouwd dat volledig zal draaien op goedkope hernieuwbare energie.

In 2020 lanceerde een bedrijf uit Dallas, Autonomous genaamd, een 150-megawatt crypto-mining datacenter, de HODL Ranch. Het is de eerste grootschalige operatie die wordt aangedreven door de uitgestrekte zonne- en windmolenparken van de regio. De mijnwerkers van het centrum hebben vraagrespons contracten met het Texaanse elektriciteitsnet, waarbij ze hun machines tijdens pieken in de energievraag op elk moment kunnen uitschakelen in ruil voor kortingen.

Een ander Amerikaans bedrijf, Crusoe Energy Systems, heeft 250 miljoen dollar opgehaald om Bitcoin-mining activiteiten uit te voeren in zes staten, waaronder Texas, New Mexico en North Dakota. De onderneming is van plan aardgas uit deze regio’s aan te boren voor de exploitatie van haar mining activiteiten. Momenteel wordt er dagelijks ongeveer 10 miljoen kubieke voet aardgas omgeleid.

Een Cambridge-studie uit 2019 onder 280 Bitcoin Bedrijven meldde dat zij tot 39% van hun mining activiteiten van hernieuwbare energie voorzagen. In regio’s met meer reusachtige hydro-elektrische dammen, zoals China, maken sommige miners gebruik van de energie die anders verloren zou gaan.

Gazprom, het aardgasbedrijf dat in handen is van de Russische staat, heeft een divisie die de uit fakkelgas opgewekte energie verkoopt aan Bitcoin-miners. Fakkelgas is een afvalproduct van olie- en gasboringen en -verwerking dat vaak in de lucht terechtkomt.

Andere groene alternatieven 

Veel toonaangevende crypto beurzen, zoals www.bitcoins-era.io/nl/, onderzoeken energie-efficiënte transactie methoden om de koolstofvoetafdruk van de sector te verkleinen. Een Canadees bedrijf gebruikt de warmte die vrijkomt bij het ontginnen van Bitcoin-hardware om koudwatervissen te kweken en planten als sla en basilicum op een duurzamere manier te verbouwen.

Hoewel het enige tijd zal duren voordat de verwachte winsten worden gerealiseerd, bewijst de bovenstaande discussie dat Bitcoin groen kan worden. De wereld heeft echter verder onderzoek nodig om te bepalen wat de meest effectieve manieren zijn om Bitcoin in de toekomst duurzaam te maken.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00