Kunnen criminelen Bitcoin verbergen?

De rechtshandhavingsinstanties blijven zich steeds meer zorgen maken over het feit dat cryptovaluta criminele activiteiten in de hand werken. Een Europees forensisch bedrijf, Elliptic, meldde dat ten minste 13% van alle criminele opbrengsten in Bitcoin in 2020 via privacy portefeuilles is gegaan, waardoor het moeilijker wordt om crypto transacties te traceren. Dat was een stijging van 2% ten opzichte van 2019, wat erop wijst dat criminelen steeds vaker Bitcoin gebruiken om geld wit te wassen.

Uit een Europol-rapport van 2018 bleek dat criminelen Bitcoin gebruikten om zo een drie tot vier miljard pond wit te wassen en de trend neemt wereldwijd snel toe. Voorstanders van crypto’s beweren echter dat de impact van Bitcoin en andere virtuele valuta op het witwassen van geld en daarmee verband houdende misdrijven minimaal is in vergelijking met contante transacties.

Hoewel Bitcoin Transacties anoniem zijn, legt de onderliggende blockchain-technologie alle transactiegegevens vast in een digitaal openbaar grootboek. Dat betekent dat het mogelijk is om de risico’s van financiële misdrijven zoals het witwassen van geld te beheersen met Bitcoin. Rechtshandhavings- en forensische bedrijven hebben belangrijke stappen gezet in het opsporen van crypto gerelateerde illegale activiteiten.

Hoe criminelen Bitcoin verbergen

Criminelen zijn innovatiever geworden in het gebruik van digitale valuta, ondanks de tegenmaatregelen van rechtshandhavingsinstanties en dienstverleners. Daardoor is het mogelijk dat criminelen Bitcoin kunnen verbergen. De volgende manieren gebruiken de meeste criminelen om Bitcoin te maskeren.

Privacy Portefeuilles 

Privacy Portefeuilles behoren tot de meest voorkomende manieren waarop criminelen crypto transacties verbergen. Gebruikers kunnen verschillende soorten van dergelijke portefeuilles verkrijgen bij crypto dienstverleners en beurzen zoals trading software . Deze portefeuilles anonimiseren transacties, waardoor het moeilijker wordt om het geldspoor te volgen. Het wordt praktisch onmogelijk om fondsen te traceren, vooral als criminelen meerdere transacties uitvoeren via private portefeuilles.

Een goed voorbeeld is de recente hack van de accounts van bekende Twitteraars, waarbij criminelen er met 120.000 dollar aan Bitcoin vandoor gingen. De gestolen 280 miljoen dollar aan crypto-activa van het Aziatische uitwisselingsplatform Coin gebeurde ook via privacy portefeuilles.

Gedecentraliseerde crypto beurzen 

Sommige rapporten bevestigen ook dat criminelen vaak gebruik maken van gedecentraliseerde uitwisselingsplatforms om geld wit te wassen via Bitcoin. Anonieme personen zonder banden met een specifiek bedrijf beheren deze platforms, waardoor het zeer moeilijk is om de transacties te traceren. Bovendien voeren ongereguleerde crypto beurzen gewoonlijk geen identiteitscontroles uit, waardoor onvindbare transacties over verschillende markten mogelijk worden. Gedecentraliseerde crypto beurzen anonimiseren de bronnen en bewegingen van het fonds op basis van bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Sommige criminelen verbergen ook hun transacties op die platforms door zich bezig te houden met Initial Coin Offering (ICO), waarbij specifieke crypto worden gebruikt om voor een andere te betalen.

Integratie 

Deskundigen definiëren integratie als de laatste fase in het crypto-witwasproces, waarbij illegale inkomsten worden gelegitimeerd. Het gaat er hoofdzakelijk om de fondsen voor te stellen als winsten uit een legitieme onderneming of valuta-appreciatie. Dat is zeer moeilijk te weerleggen, aangezien Bitcoin en andere cryptovaluta opereren in een zeer volatiele markt waar hun waarde in luttele seconden snel kan veranderen.

Net zoals criminelen offshore bankrekeningen in fiat valuta kunnen gebruiken om zwart geld wit te wassen, kunnen ze ook online bedrijven oprichten die Bitcoin-betalingen aanvaarden om de inkomsten legitiem te doen lijken en vuile crypto om te zetten in schoon geld. Criminelen kunnen het geld dan zonder enig risico opnemen in externe portefeuilles of zelfs hun bankrekeningen.

Online gokken en kansspelen platforms 

Sommige criminelen gebruiken ook online gok- en spelletjes om Bitcoin te verbergen en wit te wassen. Ze gebruiken gestolen crypto vooral om krediet of virtuele chips te kopen voor een paar transacties alvorens uit te cashen. Dat maakt het ook extreem moeilijk voor wetshandhavers om de gestolen crypto te traceren. Het volgen van de transacties wordt nog veel moeilijker als de gok platforms zich op het dark web bevinden.

Forensische bedrijven hebben verschillende maatregelen ontdekt om op te sporen tegen de achtergrond van het feit dat criminelen steeds vaker gebruik maken van Bitcoin en andere cryptovaluta om financiële misdrijven te plegen. Zij ontwikkelen nieuwe technologieën die blockchain-transacties analyseren met menselijke intelligentie om de identiteit van verschillende gebruikers van crypto-portefeuilles te ontmaskeren en hun transacties te traceren

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Toon van de Wijk - Redactie

Toon van de Wijk "de Toon van de Wijk"