Mijlpaal: je baby meenemen op de fiets! Maar waar moet je aan denken?

Fietsen hoort bij ons leven. Het fietsen zit in ons bloed. In een fietsland als Nederland hoort leren fietsen bij de ontwikkeling. Van zeer jonge leeftijd krijg je dit al mee. Het moment dat je baby eindelijk voor de eerste keer mee op de fiets mag, is voor veel jonge ouders dan ook een belangrijke mijlpaal. Eindelijk wat meer mobiliteit. Niet steeds alles met de wandelwagen hoeven te doen, maar simpelweg weer op de fiets kunnen stappen. Wanneer dit je eerste kindje is, vraag je je misschien wel af hoe je dit aanpakt. Want waar moet je allemaal aan denken als je je kindje voor het eerst mee uit fietsen neemt?

Schaf een gecertificeerd fietsstoeltje aan

Veiligheid boven alles. Daarom is het allereerst belangrijk om een gecertificeerd fietsstoeltje aan te schaffen. Dit betekent dat het fietsstoeltje aan alle veiligheidseisen voldoet en uitvoerig is gecontroleerd, alvorens deze op de markt verscheen.

Wanneer je voor het eerst gaat fietsen met je kind, heb je keuze uit een fietsstoeltje voor- of achterop. Bij zeer jonge kinderen wordt meestal een stoeltje voorop het stuur gebruikt. Deze stoeltjes zijn vaak kleiner, waardoor je kind hier meer geborgen in zal zitten. Let wel op dat je kind maar tot circa 15 kilo in dit stoeltje mag. Daarnaast kan een fietsstoeltje niet op ieder stuur worden gemonteerd.

Informeer jezelf daarom goed over de verschillende fietsstoeltjes. Op het internet kun je hier uitgebreid informatie hierover vinden en heb je genoeg keuze in het kopen van geschikt fietsstoeltje voor jou en je kind.

Wacht tot je kindje zelf stevig kan zitten

Het wordt afgeraden om met je kindje te gaan fietsen als deze nog niet zelf stevig kan zitten. Dit betekent ook niet dat je je kindje neerzit en hij kan blijven zitten, maar dat hij echt zelf vanuit rug- of buikligging omhoog komt. Dat is het moment waarop je zeker weet dat zijn ruggetje en nekje het aan kunnen om de hobbels op de weg te trotseren.

Zorg er bij de eerste keren fietsen wel voor dat je niet direct een te lange afstand aflegt. Fiets eerst kleine stukjes over glad asfalt om je kindje te laten wennen. Zodra je kindje hieraan gewend is, kun je dit verder uitbreiden. Zo weet je zeker dat je het lichaampje niet onnodig belast.

Nog niet zelf zitten?

Kan je kindje nog niet zelf zitten? Dan mag deze nog niet in een fietsstoeltje geplaatst worden. Ook dan zijn er echter verschillende mogelijkheden om toch met je baby op pad te kunnen. Bijvoorbeeld in de bakfiets. Er zijn speciale babyschalen waar de baby op geplaatst kan worden vanaf een maand of 4. Het is ook mogelijk om een speciale drager achterop je fiets te bevestigen. Hier kan je een autostoeltje op bevestigen. Ook dit is toegestaan vanaf 4 maanden.

Soms zien we ouders rijden met een draagzak. Dit wordt echter ten strengste afgeraden. De draagzak biedt geen enkele bescherming en je kind kan hier zelfs uit vallen of je komt zelf op je baby terecht. Met alle gevolgen van dien.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Toon van de Wijk - Redactie

Toon van de Wijk "de Toon van de Wijk"