Narcistische partner? Relatietherapie heeft dan averechtse werking

Loopt je relatie niet lekker? En ben je bereid om je relatie te redden en te investeren in relatietherapie? Volgens narcisme-coach Vera Franssen heeft dit geen zijn als je partner narcistische trekken vertoont. Narcisten kunnen erg manipulatief zijn en de schuld blijven geven aan hun partner, zelfs tijdens relatietherapie.

Het verschil begrijpen tussen iemand met narcistische persoonlijkheidstrekken en narcistische persoonlijkheidsstoornis – een klinische diagnose – is belangrijk. Als je partner een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft, zijn er dingen waar je rekening mee moet houden voordat je samen relatietherapie gaat volgen.

Vera Franssen is een narcisme-expert op het gebied van de narcistische persoonlijkheidsstoornis. Ze legt aan ons uit: “Veel overlevenden van narcistisch misbruik denken dat het volgen van relatietherapie hun relatie kan redden, maar relatietherapie is meestal zeer nutteloos als één partner een narcist is of een hoog niveau van narcistische trekken heeft.

Narcisten hebben vaak een gebrek aan inlevingsvermogen en zijn niet in staat om de behoeften en gevoelens van hun partner te begrijpen of te respecteren. In plaats daarvan kunnen ze proberen om de therapeut te manipuleren of de schuld bij hun partner te leggen.”

Narcisme is een spectrum

Narcisme bestaat op een spectrum en de meeste mensen hebben wel enkele narcistische trekken. Maar mensen met veel narcistische trekken kunnen giftig zijn voor hun omgeving. Het label ‘narcist’ verwijst naar iemand met een klinische diagnose van ‘narcistische persoonlijkheidsstoornis’ of pathologisch narcisme.

Daarnaast zijn narcisten vaak charmant en manipulatief in de beginfase van de relatie, waardoor de problemen pas later aan het licht komen. Wanneer de relatie in crisis verkeert en therapie wordt gezocht, kan het zijn dat de narcistische partner niet openstaat voor verandering of niet bereid is om verantwoordelijkheid te nemen voor hun aandeel in de problemen. In plaats daarvan kunnen ze de schuld blijven geven aan hun partner en de therapeut.

Narcisme coaching als de oplossing voor ernstige relatieproblemen?

In plaats van relatietherapie kan het effectiever zijn om te werken aan het omgaan met narcistisch misbruik door middel van narcisme coaching. Deze vorm van coaching richt zich op het leren van effectieve strategieën om te communiceren met een narcistische partner, het stellen van grenzen en het vermijden van emotioneel misbruik. Op deze manier kan een persoon leren hoe om te gaan met het gedrag van de narcist en het minimaliseren van de impact op hun eigen welzijn.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Toon van de Wijk - Redactie

Toon van de Wijk "de Toon van de Wijk"