School jezelf om tot een volwaardig docent in Helmond

Al jaren is de vraag naar leerkrachten in de regio Helmond groot. Het past bij het landelijke beeld van een groot tekort aan docenten in zowel het basis-, als in het middelbaar onderwijs. Als je niet tevreden bent met je huidige baan of zoekt naar werk in een hele andere sector, kan het volgen van de hbo lerarenopleiding een goed idee zijn. Er zijn verschillende opleidingsinstituten die pabo opleidingen aanbieden aan zowel jonge studenten als volwassenen. 

Tip: kijk eens naar de mogelijkheid om de opleiding tot docent in het basisonderwijs versneld af te ronden. Na twee of drie jaar kun je vaak al parttime beginnen. Let wel, je moet eerst een geschiktheidsonderzoek afronden voordat je aan zo’n verkort programma kunt beginnen. 

Bepaal voor jezelf waar je passie ligt

Voordat je een opleiding tot docent volgt, is het belangrijk om voor jezelf na te gaan waar je passie ligt. Vind je het leuk om les te geven aan jongere kinderen? Wil je kinderen van verschillende leeftijden op weg helpen met een specifiek vak? Deze keuze is bepalend voor de opleiding die je moet volgen. Heb je bijvoorbeeld natuurkunde gestudeerd in het verleden? Dan is het voldoende om je lesbevoegdheid te halen. Je kunt al na een of twee jaar aan de slag als docent natuurkunde op een middelbare school. Voor docenten in het basisonderwijs is een langere opleiding benodigd; de pabo. 

Opleidingsinstituut selecteren voor je opleiding 

Je kunt de opleiding tot docent in het basis- of middelbaar onderwijs dus op verschillende manieren volgen. Kies voor een hogeschool in de regio Helmond, of volg je opleiding bijvoorbeeld via een opleidingsinstituut als NCOI. Zeker onder werkenden is een opleidingsinstituut als NCOI populair. Werkenden volgen een opleiding vaak naast hun reguliere werk. Wanneer je de pabo reeds hebt afgerond, kun je verschillende specialisaties volgen. Denk bijvoorbeeld aan een hbo-opleiding in didactische werkvormen en vaardigheden. Zo ben je breder inzetbaar binnen het onderwijs. 

Kies voor kwalitatief goed onderwijs 
Bij het selecteren van een opleidingsinstituut is het voornamelijk van belang, dat de opleiding NVAO-geaccrediteerd is. Het verzekert je van een hoge kwaliteit onderwijs, wat maakt dat je ook daadwerkelijk als docent aan de slag kunt na het afronden van de opleiding. Vaak staat dit op de website van het opleidingsinstituut aangegeven. 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00